Nava exploratorului Vasco da Gama, descoperită în Golful Oman jpeg

Nava exploratorului Vasco da Gama, descoperită în Golful Oman

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 martie 2016

Arheologii au descoperit, pe coasta statului Oman, epava unei nave care a aparținut marelui explorator Vasco da Gama. Nava ar fi fost folosită de exploratorul portughez în cea de-a doua călătorie a sa spre India, în secolul al XVI-lea. 

Potrivit primelor date, se pare că epava a fost identificată drept nava Esmeralda. Este cea mai veche epavă datând din epoca marilor descoperiri geografice descoperită până în zilele noastre.

Epava a fost găsită pentru prima dată chiar în 1998, anul în care se împlineau 500 de ani de când Vasco da Gama a descoperit ruta maritimă directă către India. Situl a rămas însă neexplorat până în anul 2013, când a început un prim proiect de cercetare în apele Omanului.Arheologii au recuperat peste 2800 de artefacte cu ajutorul cărora au identificat epava.

dnews files 2016 03 vasco da gama shipwreck found 160315 jpg jpg jpeg

Alături de nava São Pedro, Esmeralda a condus flotila formată din cinci nave, lăsate în urmă de Vasco da Gama atunci când a părăsit India pentru a reveni la Lisabona, în anul 1503. 

Cele două nave au fost comandante de unchii marelui explorator, Vicente și Brás Sodré. Cei doi ar fi trebuit să patruleze în apele de pe coasta de Sud-Vest a Indiei și să protejeze comunitățile portugheze stabilite acolo. În schimb, cei doi au navigat către golful Aden dintre Africa și peninsula arabă, unde au jefuit mai multe nave arabe. 

În mai 1503, cele două nave, ancorate în apropiere de insula Al Hallaniyah, au fost surprinse de o furtună periculoasă. Cei doi comandanți au refuzat să se refugieze într-o zonă mai sigură, convinși că navele pot rezista oricărei intemperii, însă São Pedro și Esmeralda s-au scufundat. 

Potrivit datelor istorice, echipajul primei nave ar fi supraviețuit, însă echipajul de pe Esmeralda, inclusiv comandantul Vicente Sodré, a pierit în apele adânci ale golfului. 

Proveniența portugheză a navelor a fost confirmată de artefactele descoperite, printre care un disc din aliaj de cupru cu stema regatului, un clopot de bronz cu inscripția „498” (sugerând anul consturcției navei), monede din aur bătute la Lisabona între 1495 și 1501, dar și o foarte rară monedă din argint, Indio, folosită exclusiv pentru comerțul Portugaliei cu India. Descoperirea este extraordinară, căci este a doua astfel de monedă găsită până astăzi. 

2 shipwreck find cruzado jpg jpeg