NASA a confirmat prezența apei pe fața vizibilă a Lunii jpeg

NASA a confirmat prezența apei pe fața vizibilă a Lunii

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 26 octombrie 2020

NASA a confirmat, în premieră, prezența apei pe fața vizibilă a Lunii. Această descoperire, făcută cu ajutorul Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA), indică faptul că apa selenară ar putea exista la nivelul întregii suprafețe a Lunii, nu doar în regiunile reci și umbrite ale acesteia.

SOFIA a detectat molecule de apă (H2O) în craterul Clavius, unul dintre cele mai mari cratere lunare vizibile de pe Pământ, situat în emisfera sudică a Lunii, informează Agerpres.

 Observațiile precedente care vizau suprafața lunară au detectat anumite forme de hidrogen, dar nu au putut să facă distincția între cele existente în apă și cele prezente într-o "rudă" a sa apropiată din punct de vedere chimic, hidroxil (OH). 

Datele colectate din acel crater dezvăluie prezența apei în concentrații cuprinse între 100 și 412 părți per milion - aproximativ echivalentul unei sticle de apă având capacitatea de 354,8 mililitri -, captivă într-un metru cub de scoarță selenară.

Prin comparație, deșertul Sahara are o cantitate de apă de 100 de ori mai mare decât aceea detectată de SOFIA la nivelul scoarței selenare.