NASA a aniversat 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11 / VIDEO jpeg

NASA a aniversat 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11 / VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 17 iulie 2019

NASA a organizat o serie de evenimente pentru a celebra aniversarea a 50 de ani de la lansarea misiunii Apollo 11, care la data de 16 iulie 1969 a pornit într-o călătorie care avea să rămână pentru totdeauna marcată în istoria omenirii.

Pe 16 iulie 1969, la ora locală 09:32 (16:32 în România), o rachetă Saturn V a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida. La bordul navetei se aflau trei persoane: Neil Armstrong, comandantul misiunii, Edwin ”Buzz” Aldrin Jr., pilotul modulului lunar şi Michael Collins, comandantul modulului pilot.

Drumul echipajului a durat trei zile, aceştia intrând în orbita lunară la data de 19 iulie. Armstrong, Aldrin şi Collins au parcurs peste 385.000 de kilometri până în momentul în care drumurile lor s-au despărţit. Aldrin şi Armstrong au pornit în modulul lunar Eagle, în data de 20 iulie, către ţinta misiunii lor, în timp ce Collins i-a aşteptat în modulul de comandă Columbia. Armstrong a fost nevoit să piloteze manual modulul Eagle, care a aterizat cu 30 de secunde înainte de terminarea combustibilului. Mesajul ”The Eagle has landed” a fost primit cu multă uşurare pe Pământ, iar în următoarele ore Armstrong şi Aldrin au devenit primii oameni care au păşit pe Lună. 

NASA a marcat lansarea misiunii Apollo 11 printr-o serie de evenimente care au avut avea loc de-a lungul zilei 16 iulie. De la ora 16:15 (ora României), astronautul Michael Collins a vorbit despre momentele misiunii Apollo 11 (video jos)