Muzeul Național Bran trebuie evacuat până în mai 2018, după 60 de ani de funcționare fără întrerupere jpeg

Muzeul Național Bran ar putea fi închis la sfârșitul lunii august

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 2 august 2017

Muzeul Național Bran s-ar putea închide la sfârșitul lunii august deoarece proprietarii Domeniului Bran, familia de Habsburg, nu mai doresc semnarea unui nou contract cu Ministerul Culturii pentru funcționarea muzeului, a declarat marți primarul comunei Bran, Rareș Rădăcină.

"Este o problemă foarte delicată. Contractul dintre Ministerul Culturii și proprietarii Domeniului Bran expiră la sfârșitul acestei luni. Eu personal nu cunosc poziția Ministerului Culturii, dar poziția moștenitorilor o știu foarte bine. Familia de Habsburg nu mai dorește să încheie cu Ministerul Culturii un nou contract pentru funcționarea Muzeului Național Bran. Nu cunosc motivele pentru care nu doresc prelungirea contractului. Există și un management defectuos în prezent la Muzeul Național Bran. Nici noi, Primăria Bran nu avem o relație foarte bună cu managerul muzeului", a explicat primarul, conform Agerpres.

Primarul comunei Bran a precizat că în acest moment nu există în localitate o clădire unde s-ar putea muta muzeul. Potrivit edilului, Muzeul Național Bran a fost vizitat anul trecut de 14.000 de turiști, în timp ce Castelul Bran de peste 800.000 de turiști.

Muzeul Bran a fost înființat în anul 1957 când s-a amenajat o expoziție de artă și istorie medievală. În 18 mai 2006, Castelul Bran a fost retrocedat moștenitorilor din familia de Habsburg. Piesele din Castelul Bran au fost mutate în clădirea care găzduia Muzeul Vămii, iar Ministerul Culturii a semnat cu moștenitorii un contract de închiriere a spațiului unde a funcționat Muzeul Național Bran.