Muzeul Luvru restituie 7 picturi furate de naziști jpeg

Muzeul Luvru restituie 7 picturi furate de naziști

Șapte picturi confiscate de naziști de la câțiva evrei în anii 1930-1940 vor fi restituie, opt decenii mai târziu, rudelor acestora. Acțiunea face parte dintr-un proiect francez pentru restituirea operelor de artă furate sau confiscate în mod ilegal.

Între operele ce urmează să fie restituite proprietarilor de drept se numără și patru picturi expuse astăzi la Muzeul Luvru. Șase dintre aceste picturi au aparținut lui Richard Neumann, un evreu austriac care și-a vândut colecția de artă la un preț infim pentru a putea părăsi Franța. A șaptea piesă a fost furată din Praga, de la bancherul evreu Josef Wiener.

Toate cele șapte picturi ar fi trebuit să fie expuse într-o galerie de artă pe care Hitler dorea să o construiască la Linz, orașul austriac în care acesta a copilărit. Galeria urma să fie umplută cu opere de artă furate din muzeele europene sau din diverse colecții particulare.

Cererile familiilor implicate au fost validate de guvernul francez anul trecut, în 2012, după mulți ani de cercetări privind proveniența operelor de artă respective.

Cele șase piese din colecția Neumann vor fi înapoiate nepotului acestuia, Tom Selldorff, în vârstă de 82 de ani.

Sursa:http://www.bbc.co.uk