Muzeul "Conacul Bellu"    Premiul Comitetului Naţional ICOM din 2010 jpeg

Muzeul "Conacul Bellu" - Premiul Comitetului Naţional ICOM din 2010

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 19 mai 2010

Muzeul "Conacul Bellu" din Urlaţi a obţinut Premiul Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM) pentru anul 2010, în urma concursului anual organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor (18 mai).

Comitetul Naţional Român ICOM a organizat cea de a 11-a ediţie a concursului pentru Premiul Comitetului Naţional Român ICOM. Această distincţie este acordată autorului concepţiei tematice a unei expoziţii organizate în anul precedent de un membru ICOM din România.

Premiul a fost acordat Gabrielei Nicolau, pentru Muzeul "Conacul Bellu", inaugurat la Urlaţi pe 18 mai 2009, în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Totodată, juriul a hotărât să acorde o menţiune, pentru impactul pe care l-a avut la publicul din România, expoziţiei "De gustibus et coloribus... O expoziţie de gusturi şi culori cu un decalog culinar de Mircea Dinescu", realizată de Călin Stegerean, deschisă pe 16 mai 2009 la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Pe lângă aceste două expoziţii, au mai fost înscrise în concurs:"Comorile adâncurilor" de Daniela Ileana Stancu, Nicolae Lotrean, Cristina Constantinescu şi Reghina Măceşeanu, "Cabinet numismatic" de Romeo Maschio, Dragoş Măndescu, Maria Răducanu şi Cristian Deliu, ambele organizate de Muzeul Judeţean Argeş, expoziţia Muzeului de Artă din Târgovişte de Andrei Vasile Lucian Scărlătescu, Ovidiu Cîrstina, Gheorghe Olteanu şi Maria Neacşu, organizată de Complexul Naţional Muzeal "Curtea Domnească", "Mărturii de Artă şi Cultură Ortodoxă din monumente reprezentative ale Arhiepiscopiei Iaşilor: Sfintele Mănăstiri Văratic, Bistriţa, Secu, Pângăraţi şi Vorona. Sec. XVI - XIX", de Sorin Sebastian Duicu, organizată de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Bucureşti, "Bruegel, Memling, Van Eyck... La Collection Brukenthal", de Sabin Adrian Luca, Jan de Maere şi Nicolas Sainte Fare Garnot, organizată de Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul Jacquemart-André din Paris, şi expoziţia "De la primele scrieri până la multimedia. O scurtă istorie a comunicării şi mai mult...", de Laurent Chrzanovski, organizată de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane de la Deva şi Institutul Multimedia Româno-Elveţian. Aceasta din urmă, fiind deschisă în 2010, nu a putut fi jurizată.

În acest an, juriul a fost alcătuit din:Raluca Capotă (expert, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional), Radu Coroamă (director, Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"), Ligia Fulga (directorul general al Muzeului de Etnografie Braşov, secretarul Biroului Comitetului Naţional Român ICOM), Adrian Majuru (muzeograf coordonator, Muzeul Municipiului Bucureşti), academicianul Dumitru Murariu (directorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa"), Virgil Ştefan Niţulescu (inspector guvernamental, Secretariatul General al Guvernului, preşedintele Comitetului Naţional Român ICOM), Florin Sicoie (directorul Muzeului Muzeului Judeţean de Artă Prahova "Ion Ionescu - Quintus", membru al Biroului Comitetului Naţional Român ICOM) şi Alis Vasile (muzeolog).

"Conacul Bellu" este un monument reprezentativ pentru arhitectura veche romanească şi a făcut parte dintr-un complex arhitectonic ce datează de la jumătatea secolului al XIX-lea. Celelalte clădiri ale complexului nu au rezistat şi rând pe rând au dispărut. Domeniul şi conacul au aparţinut celebrului colecţionar de artă, baronul Alexandru Bellu (1850-1921) recunoscut în epocă ca un reputat artist-fotograf, numismat şi om de cultură. Din 1953 în actuala cladire, considerată cel mai frumos conac de secol XIX din Ţara Românească a fost organizat un muzeu, inaugurat în urmă cu un an sub conducerea Gabrielei Nicolau. Expoziţia muzeală prezintă mobilier sculptat din lemn masiv, tablouri, icoane, arme, ceramică, porţelan, metal, artă orientală şi o valoroasă bibliotecă.