Mumie cu limba de aur, descoperită de arheologi în Egipt  jpeg

Mumie cu limba de aur, descoperită de arheologi în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 9 februarie 2021

Săpăturile efectuate în perimetrul unui templu din Taposiris Magna, vestul orașului Alexandria, Egipt, au dus la descoperirea unei mumii cu limba de aur. Cercetătorii estimează că mumia are o vechime de 2000 de ani, în perioada Egiptului greco-roman, relatează site-ul Smithsonian Magazine.

Realizată din foaie de aur, limba artificială ar fi avut rolul de a permite persoanei decedate să vorbească cu zeul Osiris în viața de apoi, se afirmă într-o declarație a Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt. 

Cercetările au mai dezvăluit o a doua mumie semnificativă purtând decorații din aur și un colier înfățișând un șoim, simbolul zeului Horus. Prima mumie este, de asemenea, bogat decorată, figurile de aur făcând referire la zeul Osiris.

mumie jpg jpeg

Ptolomeu al II-lea, fiul generalului lui Alexandru cel Mare Ptolomeu I, a fondat orașul Taposiris Magna în jurul anului 280 î.Hr. În oraș au fost ridicate mai multe temple ale zeului Osiris și ale zeiței Isis. Zona a oferit deja descoperiri importante, mumii foarte bine păstrate, statui, precum și un tezaur de monede purtând chipul Cleopatrei, ceea ce arată că templele funcționau și în vremea domniei ei, 51-30 î.Hr.

Foto: Facebook / Ministry of Tourism and Antiquities وزارة السياحة والآثار

masca mortuara jpg jpeg