Motivul real din spatele raidurilor vikinge: războinicii își cautau soții jpeg

Motivul real din spatele raidurilor vikinge: războinicii își cautau soții

📁 Epoca vikingilor
Autor: Redacția
🗓️ 24 noiembrie 2016

Potrivit celor mai recente studii, vikingii ar fi plecat în raiduri pentru un motiv foarte simplu:ca să își caute partenere de viață. Din moment ce războinicii cei mai puternici aveau monopol și asupra femeilor, tinerii necăsătoriți erau forțați să-și caute neveste în afara comunității.

Raidurile din timpul epocii vikinge (circa 750 – 1050 e.n.) sunt deja faimoase, însă istoricii încă dezbat cauzele care i-au împins pe războinici să navigheze departe de casă. Potrivit unei teorii, în climatele mai blânde din sud recoltele erau mai bogate, deci și populațiile mai numeroase, astfel că vikingii erau atrași de bogățiile acestor zone. O altă teorie spune că inovațiile vikingilor în tehnologia de navigație i-a împins în mod natural spre călătorii.

Însă astfel de explicații, spun unii savanți, nu sunt suficient de convingătoare. Spre exemplu, dacă motivul din spatele raidurilor ar fi fost inovația tehnicilor de navigație, de ce vikingii au ales varianta raidurilor și nu dezvoltarea comerțului pe mare?

Acum, unii cercetători iau în considerare o teorie mai veche:practicile scandinavilor – prin care bărbații cu un statut mai important aveau monopol și asupra femeilor din comunitate – făceau ca numărul bărbaților fără soții să fie destul de mare. Aceștia ar fi fost astfel forțați să plece în raiduri pentru a câștiga un statut mai bun și mai multe bogății, care le-ar fi permis să-și găsească mai ușor concubine. Această teorie nu e nouă:ea a fost propusă pentr prima oară acum un mileniu, de istoricul medieval Dudon de St. Quentin în lucrarea sa Istoria normanzilor.

Potrivit surselor istorice, scandinavii practicau poligamia și concubinajul, astfel că într-o comunitate, numărul femeilor singure era destul de mic. Exista, așadar, un dezechilibru între numărul femeilor singure și cel al bărbaților singuri, care-i forța pe cei din urmă să recurgă la diferite metode pentru a-și îmbunătăți șansele de a-și găsi o parteneră. Plecarea în raiduri pentru prăzi și statut era o variantă, descoperirile arheologice și sursele istorice arată că principala țintă a raidurilor era obiectele de valoare și că războinicii erau de regulă bărbați-și mai ales bărbați tineri, fapt ce-ar putea confirma această teorie.

Sursa: