Autor 18100 vizualizări


O echipă de arheologi din Grecia a descoperit recent mormântul aproape intact al unei femei de viţă nobilă, îngropată cu bijuteriile sale din aur, în urmă cu 1.800 de ani, într-un monument funerar roman din insula Sikinos. 

Numele femeii, conform inscripţiei funerare scrise cu litere grecești, era Neiko (Νεικώ). Mormântul, în forma unei cutii, a fost descoperit intact în cripta din Episkopi, un monument funerar din perioada romană, transformat ulterior în biserică şi mănăstire bizantine (foto jos).


În mormânt au fost descoperite brațări, inele, un colier lung, o cataramă pe care este încrustată figura unei femei (toate din aur), vaze din metal şi sticlă, precum şi fragmente din îmbrăcămintea femeii, relatează Agerpres.

Cripta de pe mica insulă aparţinând arhipelagului Cicladelor, situat la sud-est de Atena, a fost cel mai probabil construită pentru a adăposti mormântul.

”Este o descoperire rară. Unul dintre cele mai impresionante monumente din regiunea Mării Egee are o identitate. Ştim acum cine este persoana pentru care a fost construită clădirea, avem rămăşiţele ei, numele ei”, a declarat, pentru Reuters, Dimitris Athanassoulis, directorul Eforatului Antichităţilor din Ciclade.

În ciuda atacurilor hoţilor de morminte şi a schimbării destinaţiei clădirii de-a lungul secolelor, mormântul lui Neiko a fost descoperit intact deoarece era ascuns într-un unghi mai puţin vizibil între două ziduri aflate la subsolul clădirii.


Foto: Ministerul Culturii și Sportului din Grecia