Mormânt pre incaș descoperit în casa natală a lui Mario Vargas Llosa jpeg

Mormânt pre-incaș descoperit în casa natală a lui Mario Vargas-Llosa

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Ionuț Preda
🗓️ 1 aprilie 2014

Un mormânt ce precede civilizația incașă a fost descoperit în Arequipa, în casa natală a scriitorului peruvian Mario Vargas-Llosa, informează peruthisweek.com. După 4 zile de cercetări, Ministerul Culturii din Peru a conchis că mormântul aparține culturii Churajon.

Mormântul are o adâncime de 1, 5 metri și în el s-au găsit 4 recipiente ceramice ce au putut fi atribuite culturii Churajon, o civilizație pre-incașă ce s-a dezvoltat pe ambele bancuri ale râului Chili ce traversează Arequipa, potrivit arheologului Mario Lopez. Acesta a mai declarat că Autoritatea Regională a Culturii va analiza posibilitatea deschiderii mormântului către public.

Rămășițele au fost găsite de un grup de muncitori pe 20 martie, clădirea respectivă fiind în proces de transformare într-un muzeu de către Guvernul Regional din Arequipa. Nu este cunoscut în ce fel va influența această descoperire lucrările.

Mario Vargas-Llosa planificase să viziteze muzeul terminat pe 14 aprilie. Autoriul peruvian, cunoscut pentru lucrări precum ”Orașul și câinii”, ”Războiul sfârșitului lumii” și ”Calea către Paradis” este recipient al Premiului Nobel pentru Literatură(2010) și una dintre cele mai influente personalități din lumea culturală peruviană.