Autor 2195 vizualizări


Bunicul actualului ministru de externe al Ucrainei a decedat pe front, între Coarnele Caprei şi Cepleniţa, în timp ce trupele sovietice se luptau cu armata germană şi română

Până acum câteva săptămâni, comuna Cepleniţa din judeţul Iaşi era cunoscută doar pentru starea deplorabilă în care a ajuns conacul boieresc construit la începutul secolului al XVII-lea. Ajuns acum în stadiul de ruină, conacul a aparţinut familiei vornicului Nestor Ureche, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche. De doar câteva săptămâni însă, localnicii au un motiv de laudă. În cimitirul de la marginea comunei, situat lângă biserica construită în anul 1802, s-a ridicat un monument nou, care aminteşte de tragicele confruntări ale celui de-al doilea război mondial pe meleagurile ieşene.

Acesta este dedicat unui fost ofiţer ucrainean care a activat în cadrul Armatei Roşii, Volodymyr Ivanovych KOZHARA, nimeni altul decât bunicul actualului ministru de externe al ţării vecine, Leonid Kozhara. Înaltul demnitar ucrainean deţine în prezent şi funcţia de preşedinte al OSCE. Născut la data de 20 iunie 1912, Volodymyr Ivanovych KOZHARA şi-a dat ultima răsuflare pe front, între Coarnele Caprei şi Cepleniţa, în urma unui atac surprinzător al aviaţiei germane asupra convoilului. Ofiţerul ucrainean a murit la 32 de ani, în iunie 1944, cu doar două săptămâni înainte de a-şi serba ziua de naştere.

„Din senin, s-a dezlănţuit un raid aerian”

„Acum câteva săptămâni au venit reprezentanţi ai ambasadei Ucrainei la noi în comună. Au ridicat un monument dedicat bunicului unui ministru ucrainean. Frumos gestul făcut. Se vedea limpede că sunt oameni cu frica lui Dumnezeu. Cum au ajuns, au intrat mai întâi în biserică la noi, au stat şi s-au închinat preţ de câteva minute. Pe urmă au scos din maşină planurile monumentului şi materialele de construcţie, au căutat meseriaşi şi s-au pus pe treabă”, ne-au declarat câţiva localnici. Contactat telefonic de reporterii „Ziarului de Iaşi”, Dumitru Laiu, primarul comunei Cepleniţa, a confirmat spusele sătenilor. „Au venit în urmă cu două-trei săptămâni doi oficiali ai Ambasadei Ucrainei la noi în comună. Mi-au spus că vor să facă cele creştineşti pentru un conaţional de-al lor, mort în război. Mai exact, să ridice un monument simbolic şi să se oficieze o slujbă de pomenire a celui adormit întru Domnul”, ne-a transmis primarul comunei.
 
Edilul ne-a oferit mai multe detalii privind situaţia frontului precum şi a împrejurării în care şi-a pierdut viaţa bunicul demnitarului ucrainean. „Bătrânii locului îşi aduc bine aminte cum în vara anului 1944 trupele sovietice se deplasau prin zona Coarnele Caprei venind dinspre Iaşi. Convoiul îşi urma traseul dar, din senin, s-a dezlănţuit un raid aerian german. Un grup de soldaţi aparţinând Armatei Roşii a căzut ca secerat în urma unei rafale de mitraliere. Alţi localnici, care au trăit momentele grele ale războiului, spun că au fost lansate bombe. Oricum, au murit mulţi soldaţi în acest incident. După cum vedeţi pe monument, ce v-am povestit s-a întâmplat pe data de 8 iunie 1944”, a adăugat Laiu. Contactaţi telefonic de reporterii „Ziarului de Iaşi”, oficiali ai ambasadei ţării vecine au confirmat faptul că la Cepleniţa şi-a pierdut viaţa bunicul lui Leonid Kozhara. Aceştia ne-au mai transmis că rudele ministrului de externe ucrainean vor veni cât de curând în comuna Cepleniţa pentru a face o slujbă de sfinţire a monumentului.