Monumentul din cimitirul Cepleniţa la care se închină un mare şef european jpeg

Monumentul din cimitirul Cepleniţa la care se închină un mare şef european

📁 Patrimoniu
Autor: Diego Ciobotaru
🗓️ 7 noiembrie 2013

Bunicul actualului ministru de externe al Ucrainei a decedat pe front, între Coarnele Caprei şi Cepleniţa, în timp ce trupele sovietice se luptau cu armata germană şi română

Până acum câteva săptămâni, comuna Cepleniţa din judeţul Iaşi era cunoscută doar pentru starea deplorabilă în care a ajuns conacul boieresc construit la începutul secolului al XVII-lea. Ajuns acum în stadiul de ruină, conacul a aparţinut familiei vornicului Nestor Ureche, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche. De doar câteva săptămâni însă, localnicii au un motiv de laudă. În cimitirul de la marginea comunei, situat lângă biserica construită în anul 1802, s-a ridicat un monument nou, care aminteşte de tragicele confruntări ale celui de-al doilea război mondial pe meleagurile ieşene.

Acesta este dedicat unui fost ofiţer ucrainean care a activat în cadrul Armatei Roşii, Volodymyr Ivanovych KOZHARA, nimeni altul decât bunicul actualului ministru de externe al ţării vecine, Leonid Kozhara. Înaltul demnitar ucrainean deţine în prezent şi funcţia de preşedinte al OSCE. Născut la data de 20 iunie 1912, Volodymyr Ivanovych KOZHARA şi-a dat ultima răsuflare pe front, între Coarnele Caprei şi Cepleniţa, în urma unui atac surprinzător al aviaţiei germane asupra convoilului. Ofiţerul ucrainean a murit la 32 de ani, în iunie 1944, cu doar două săptămâni înainte de a-şi serba ziua de naştere.

„Din senin, s-a dezlănţuit un raid aerian”