«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din satul Marsilieni, județul Ialomița / FOTO jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din satul Marsilieni, județul Ialomița / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 30 iulie 2018

Monumentul eroilor din satul Marsilieni, comuna Albești, județul Ialomița, a fost ridicat în anul 1943.

 ”Monumentul închinat atât celor 29 de eroi din sat care și-au dat viața în campaniile derulate în perioada 1916 – 1918 din Primul Război Mondial (“Eroii Întregitori de Neam și ai Răsboiului Sfânt”) cât și eroilor căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial a fost dăruit de Așezământul Național Regina Maria pentru Cultul Eroilor în anul 1943 prin stăruința d-lui locotenent-colonel MITACHE L. Miltiade – fiu al satului, fiind amplasat în centrul satului Marsilieni în vecinătatea atât a lăcașului de cult biserica parohială ortodoxă cât și a școlii primare”, scrie Cojan Silviu, un cititor al revistei Historia.  

IMG 0761 jpg jpeg

”Monumentul are o înălțime de aproximativ 5 metri, fiind compus dintr-un soclu și un obelisc în trei trepte, fiind realizat integral din piatră. Pe fața din Est în partea de sus fiind cioplite în piatră numele celor 29 de eroi din sat care și-au dat viața în campaniile derulate în perioada 1916 – 1918 în Primul Război Mondial. De asemenea, pe aceeași față a monumentului în partea de jos sunt menționați eroii căzuți la datorie în Al Doilea Război Mondial.

IMG 0764 jpg jpeg

Satul Marsilieni este așezat pe malul drept al râului Ialomița având o istorie de jumătate de mileniu. Prima sa atestare datează probabil din anul 1504, într-un hrisov al voievodului Radu cel Mare. În timpurile medievale și în prima jumătate a secolului XIX, așezarea și moșia pe care se află au purtat numele de Dâlga – însemnând Lunga în slavonă – de unde numele de Satul lung. În secolele al XVI-lea și al XVIII-lea, moșia Dâlga s-a aflat în proprietatea moșnenilor, dintre care unii sunt amintiți după anul 1600 ca martori sau hotarnici de moșii. După anul 1850 a primit numele de Marsilieni, după Sultana căsătorită Marsil, în proprietatea căreia se află moșia pe care era așezat satul”, mai scrie Cojan Silviu.

IMG 0759 jpg jpeg

Foto: COJAN Silviu

IMG 0766 jpg jpeg

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.   

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).