«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Racovițeni, județul Buzău jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din Racovițeni, județul Buzău

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2017

”În județul Buzău, localitatea Racovițeni, în anul 2010 a fost ridicat un monument de către domnul Roșca Nicolae. Nativ din comuna menționată, domnul Roșca s-a îngrijit, la sugestia primarului și a preotului, de construirea unui monument pentru eroii căzuți în cele două războaie mondiale. Monumentul a fost făcut din bloc de marmură masivă de Rușchița; este de tip obelisc, cu o cruce în vârf, flancat de două suporturi dreptunghiulare pe care sunt înscrise numele eroilor comunei din războiul de reîntregire(1916-1918) și din al doilea război mondial(1941-1945). Ansamblul este susținut de un postament în formă de amfiteatru, fiind placat cu travertin de Geoagiu; pe fațadă sunt însemnele armatei, porumbelul ca simbol al păcii și inscripția «Slavă eroilor noștri din toate timpurile». La baza sa, este următorul text: «Monument ridicat din respect pentru eroi de către domnul Roșca Nicolae, om de afaceri din Slobozia, fiu al satului, la îndemnul de suflet al primarului Ilie Neacșu și al preotului paroh Scarlat Ștefan». Numărul celor căzuți este de 94 de eroi, pentru perioada 1916-1918, iar pentru perioada 1940-1944, de 71; plus încă un nume menționat pentru anul 1989, în urma masacrului de la Otopeni”, - Radu Roșca.

22155069 1500881683291741 1060273547 n jpg jpeg

Foto: Radu Roșca

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).