Monede din perioada lui Carausius descoperite in Anglia jpeg

Monede din perioada lui Carausius descoperite in Anglia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Lucian Vasile
🗓️ 14 aprilie 2011

Peste 50.000 de monede antice romane au fost descoperite anul trecut în Somerset, Anglia, ceea ce constituie cel mai bogat tezaur monetar găsit într-un singur vas şi pe locul secund al numărului de monede antice descoprite vreodată pe teritoriul Marii Britanii, scrie nationalgeographic.com.

Autorităţile au declarat recent că această colecţie va fi achiziţionată de la căutătorii amatori care au descoperit-o prin intermediul unor subvenţii şi donaţii, urmând a fi expusă la Muzeul din Somerset care va fi redeschis în această vară.

Cea mai importantă parte a colecţiei o constituie cele 760 de monede emise de către Carausius, un general roman care s-a proclamat stăpânitorul Britaniei în 286 d.Hr. şi a cărui domnie s-a încheiat după 7 ani, fiind ucis de către Allectus. În timpul guvernării sale, Carausius a dus o propagandă foarte activă, materializată spre exemplu prin baterea de monede din argint de o calitate ridicată şi care îl înfăţişau pe noul lider.

Descoperirea cuprinde şi alte piese deosebit de valoroase precum 5 dinari din argint foarte rari şi monede care îi înfăţişează pe Romulus şi Remus alăptaţi de lupoaică. Descoperirea acestei scene pe monedele emise de Carausius este o premieră arheologică şi sugerează intenţia autoproclamatului lider al Britaniei de a îşi crea o legătură cu moştenirea istorică a Imperiului Roman.

Specialiştii au declarat că tezaurul a fost îngropat la mai multe decenii după moartea lui Carausius (293 d. Hr.), fapt dovedit de alte monede de perioadă târzie descoperite, iar motivaţia ascunderii vasului în pământ (care conţinea echivalentul soldei unui legionar roman pe 4 ani) poate fi fost speranţa unei recolte bogate.