“Mona Lisa” lui da Vinci ar fi avut o soră mai tânără, susţin experţii britanici jpeg

“Mona Lisa” lui da Vinci ar fi avut o soră mai tânără, susţin experţii britanici

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 27 septembrie 2012

Experţii în artă britanici susţin că au descoperit o altă variantă a „Monei Lisa” a lui Leonardo da Vinci, pictată înaintea operei care l-a făcut celebru pe pictorul renascentist, scrie Huffington Post.

Colecţionarul de artă Hugh Blaker a descoperit tabloul, pe care l-a numit „Mona Lisa din Isleworth”, la începutul Primului Război Mondial, acum aproape o sută de ani, în Marea Britanie. După zeci de ani în care specialiştii s-au tot întrebat dacă această variantă a fost pictată tot de Leonardo da Vinci, experţii britanici spun că au dovezi în acest sens.

Fundaţia non-profit „Mona Lisa” din Marea Britanie a anunţat că va prezenta „dovezi istorice, comparative şi ştiinţifice” că autorul tabloului descoperit în Isleworth este tot da Vinci şi, mai mult, că acesta ar fi fost pictat înaintea variantei mult mai cunoscute, situate la Muzeul Luvru din Paris.

Deşi fundaţia „Mona Lisa” susţine că, în cercetarea sa, a primit sprijinul directorului unui muzeu de artă din Veneţia şi al unui profesor de arte de la Universitatea din California, dovezile pe care ar urma să le prezinte despre capodopera lui da Vinci sunt privite cu reticenţă.

„Mona Lisa din Isleworth pare într-adevăr mai tânără decât originalul, însă cred că este vorba despre o copie făcută de altcineva, la câţiva ani după apariţia tabloului lui da Vinci”, a declarat istoricul de artă Martin Kemp de la Oxford.

sursa:http://www.gandul.info