„Modelul“ Colosseum sau cum este salvat patrimoniul istoric din Italia jpeg

„Modelul“ Colosseum sau cum este salvat patrimoniul istoric din Italia

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Gabriela Preda
🗓️ 15 februarie 2011

Pe timp de criză, Italia apelează la sectorul privat pentru a-şi salva imensul patrimoniu istoric şi artistic. Exemplul Romei, ale cărei monumente vor fi restaurate cu ajutorul unor companii private, ar putea fi urmat şi pentru salvarea Pompeiului (parcul arheologic din apropiere de Napoli) şi a altor monumente.

Sponsorul miliardar al proiectului de restaurare a celebrei arene antice Colosseum din Roma, Diego Della Valle, şi-a îndemnat colegii din mediul de afaceri să îi urmeze exemplul pentru „a contribui la sprijinirea imaginii şi credibilităţii ţării noastre“. „Altfel, Italia ar risca un alt Pompei“, susţine proprietarul filantrop al firmei de încălţăminte de lux Tod’s şi al echipei de fotbal Fiorentina, care a oferit deja 25 demilioane de euro pentru restaurarea celei mai cunoscute arene antice din lume, inclusă de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial.

Colosseum2 jpg jpeg

Povestea de succes a restaurării Colosseumului nu a fost însă lipsită de controverse. Anul trecut, autorităţile din Roma deschiseseră o licitaţie pentru restaurare, însă, în mod paradoxal, termenul‑limită nu fusese urmat de niciun anunţ al câştigătorilor. Ofertele primite erau nepotrivite – nota ziarul „La Repubblica“ – iar administraţia locală a răspuns relansând o aşa-numită procedură de negociere. În final, în pofida ofertelor prezentate la licitaţia iniţială (în jur de 20), singurul magnat care a acceptat propunerea Primăriei de a reabilita gratis Colosseumul a fost Diego Della Valle. Nu au fost date, însă, detalii punctuale despre condiţiile acordului semnat cu edilii Romei.

Lucrările de restaurare ale Colosseumului vor începe la sfârşitul acestui an şi vor dura peste doi ani, având în vedere faptul că structura arenei, cea mai mare construită vreodată de romani (datează din anul 80 î.Hr.), este afectată atât de poluare, cât şi de vibraţiile unei linii de metrou. Este de aşteptat ca monumentul, care atrage în jur de cinci milioane de vizitatori pe an, să rămână parţial deschis publicului şi pe durata restaurării. La lucrările incluse într-un amplu proiect de restaurare a întregului perimetru istoric din zona Colosseumului (Forul Roman şi Colina Palatină) participă Primăria Romei (care a alocat 19 milioane de euro) şi Guvernul italian (cu 16 milioane euro).