Misterul urechii lui Van Gogh jpeg

Misterul urechii lui Van Gogh

📁 Istorie Medievală Universală
Autor: Redacția
🗓️ 16 aprilie 2010

Un critic de artă crede că a desluşit misterul urechii tăiate a lui Van Gogh. Pictorul aflase că fratele său Theo, de care depindea financiar, urma să se căsătorească.

Cheia misterului stă într-un tablou, pictat la scurtă vreme după Crăciunul lui 1888, când pictorul, puternic afectat de o boală psihică, şi-a tăiat urechea. Martin Bailey a studiat la microscop lucrarea „Natură moartă cu tabla de desen“.

În tablou se poate vedea un plic (foto jos), despre care Bailey susţine că este chiar scrisoarea prin care Theo îşi anunţa fratele că se va căsători. Pentru artist acest anunţ era echivalent cu pierderea alocaţiei lunare. În jurul contextului în care Van Gogh şi-a pierdut urechea au fost ţesute de-a lungul anilor diverse istorii.

vincent van gogh jpg jpeg

Unii autori au susţinut că boala mintală, care pusese stăpânire pe artist, l-a făcut să îşi taie urechea, alţii cred că pictorul era drogat din cauza plumbului conţinut de culori. Mulţi au pus accesul său de nebunie pe seama despărţirii de prietenul său, Paul Gaugain, dar sunt şi câţiva autori ce susţin că acesta i-ar fi tăiat urechea artistului.