Misterul frescei „Bătălia de la Anghiari”, semnată de Leonardo da Vinci jpeg

Misterul frescei „Bătălia de la Anghiari”, semnată de Leonardo da Vinci

📁 Istoria unui tablou
Autor: Redacția
🗓️ 2 decembrie 2020

De mai bine de un secol, pasionații de artă caută celebra frescă dispărută atribuită lui Leonardo da Vinci, „Bătălia de la Anghiari”. Însă o echipă de experţi a anunţat recent concluziile unei analize cu privire la fresca reprodusă şi de Peter Paul Rubens: conform acestora, geniul renascentist nu a pictat niciodată această frescă, relatează Agerpres.

Fresca sărbătoreşte victoria din secolul al XV-lea a Republicii Florentine împotriva milanezilor şi, o lungă perioadă de vreme, s-a crezut că ar fi ascunsă după un zid, în Palazzo Vecchio, din Florenţa. Zidul nu a putut fi dărâmat pentru a verifica dacă fresca se află într-adevăr acolo pentru că a fost acoperit cu o altă frescă de valoare inestimabilă, despre o altă bătălie, operă a pictorului şi arhitectului Giorgio Vasari.

„Leonardo nu a pictat niciodată această bătălie pe zid, aceasta este concluzia noastră”, a declarat Francesca Fiorani, istoric al artei de la Universitatea din Virginia, cu ocazia unei conferințe organizate la Galeriile Uffizi din Florenţa.Fiorani a precizat că Leonardo nu a făcut decât unele schițe şi studii pregătitoare pentru fresca de dimensiuni mari care i-a fost comandată la începutul secolului XVI. Există însemnări cu privire la materialele furnizate pictorului în legătură cu munca pe care o depunea, iar „aceste materiale nu erau necesare pentru pictarea bătăliei, ci pentru pregătirea zidului (pentru pictare)”, a mai adăugat ea. „Pregătirea zidului nu a decurs bine, şi totul s-a oprit acolo”, a concluzionat Francesca Fiorani. 

Acest text a apărut în numărul 226 al revistei Historia, disponibil în perioada 13 noiembrie - 14 decembrie 2020 la toate punctele de distribuție a presei (rețeaua Inmedio, chioșcuri de ziare, benzinării), dar și în format digital, pe platforma paydemic.com 

Cumpără Acum