Misterul de la Stonehenge jpeg

Misterul de la Stonehenge

📁 Recomandări de film
🗓️ 15 iunie 2010

National Geographic Channel desluşeşte, într-un documentar, adevărata semnificaţie a pietrelor de la Stonehenge.

Multă vreme, ansamblul de la Stonehenge a fost asociat cu vrăjitorul Regelui Arthur, Merlin, cu druizii sau cu zeul soarelui, Apollo. Însă, arheologul Mike Parker Pearson crede că a descoperit adevărata semnificaţie a pietrelor din câmpia Salisbury, învăluită în mister timp de peste 4.500 de ani.

National Geographic Channel prezintă ­miercuri, 23 iunie, de la ora 21.00, documentarul „Stonehenge“, narat de actorul Donald Sutherland, ce analizează teoria inedită a arheologului. În centrul acestei teorii stă cea mai mare aşezare omenească din epoca de piatră, descoperită în nordul Europei, care cuprindea peste 300 de case. În mijlocul acestei aşezări se află ruinele unui al doilea cerc misterios. Săpăturile şi datarea cu radiocarbon indică faptul că acest monument pierdut era, de fapt, o replică a Stonehenge-ului, construită din lemn, şi că ambele cercuri au fost construite în acelaşi timp.

Arheologii au mai dat de urma unui drum ceremo­nial din cremene, lat de 30 de metri, care pornea dinspre cel de-al doilea cerc, cel din lemn, de la Durrington Walls. Este singurul drum de acest fel descoperit în Marea Britanie, iar el duce direct la râul din apropiere, Avon.

Însă descoperirile spectaculoase nu se opresc aici. Gropi pline cu oase de animale oferă informaţii despre viaţa oamenilor care au construit Stonehenge. Găuri de stâlpi găsite pe o creastă deasupra râului ar putea dezvălui o nouă perspectivă asupra modului în care îşi tratau morţii şi asupra rolului pe care îl juca marele cerc din piatră în ritualurile lor.

Arheologul Parker Pearson este de părere că Stonehenge a fost construit pentru strămoşi, fiind un monument din piatră menit să găzduiască spiritele celor morţi. Noile săpături au scos la iveală că acest monument era legat prin alei procesionale foarte largi de un alt cerc impozant, construit din lemn, care reprezenta lumea celor vii.

Astăzi, există noi dovezi care să ofere o imagine despre ceea ce s-ar fi petrecut aici:în acele zile speciale, la solstiţiul de vară şi de iarnă, mii de oameni veneau din toată Britania – posibil chiar şi din alte părţi – pentru două festivaluri importante care marcau ciclul anului şi al vieţii lor.

Ei efectuau călătoria de la mijlocul verii, pentru a mulţumi strămoşilor că au dat din nou viaţă şi fertilitate solului, iar pe cea din mijlocul iernii, pentru a-şi lăsa morţii să se odihnească. Documentarul „Stonehenge“ îmbină descoperirile senzaţionale şi imaginile generate pe computer cu reconstituirile spectaculoase de înaltă calitate.