Misterul coifului de legionar roman descoperit în castrul de la Berzovia (Caraș Severin) jpeg

Misterul coifului de legionar roman descoperit în castrul de la Berzovia (Caraș-Severin)

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 19 iulie 2021

Muzeul Național de Istorie a României a publicat pe pagina de socializare a instituției imagini și informații inedite despre coiful legionar roman descoperit în castrul de la Berzovia (com. Berzovia, jud. Caraș-Severin). De ce este acest coif diferit de cele clasice romane? Au răspuns la această întrebarea specialiștii din cadrul Muzeului Național de Istorie a României.

Coiful aparține unei variante a tipului Weisenau. Calota este hemisferică, în partea din spate prelungindu-se cu o apărătoare orizontală pentru ceafă. În zona urechilor coiful este traforat; de asemenea în partea din față a calotei coiful este prevăzut cu o apărătoare orizontală scurtă.
Calota este protejată pe exterior de o pereche de bare de protecție din fier dispuse încrucișat, menite să absoarbă din forța loviturilor. Acest tip de protecție este atestat pe coifurile soldaților care au participat la războiul dacic al împăratului Traian, fiind o adaptare la stilul de luptă și la armamentul ofensiv al dacilor.
Inițial coiful dispunea de două obrăzare prinse cu balamale de-o parte și de alta a calotei. Obrăzarele lipsesc, dar se pot observa niturile de prindere ale balamalelor. Decorul coifului se încadrează în nota clasică pentru acest tip de echipament militar este compus din două sprâncene stilizate și supradimensionate realizate prin batere pe parte frontală a calotei, scrie

.