Misterul asasinării premierului suedez Olof Palme  Anchetă închisă după 34 de ani  jpeg

Misterul asasinării premierului suedez Olof Palme. Anchetă închisă după 34 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 10 iunie 2020

Ancheta privind asasinarea premierului suedez Olof Palme (foto sus), împușcat în plină stradă în 1986, a fost închisă în anul 2020. Procuratura suedeză a anunțat atunci că a identificat asasinul, punând capăt astfel unui mister vechi de 34 de ani, informează BBC. 

Anchetatorii suedezi susțin că asasinul este Stig Engstrom, cunoscut ca „Omul Skandia”, un individ care s-a sinucis în 2000. Ancheta privind moartea lui Palme va fi în sfârșit închisă, fără ca asasinul să poată fi pus sub acuzare, a anunțat procurorul șef Krister Petersson.

Olof Palme a fost împușcat în seara zilei de 28 februarie 1986, în centrul orașului Stockholm, în timp ce ieșea de la cinematograf împreună cu soția sa, Lisbet, neînsoțiți de gărzi de corp. Asasinatul a avut loc pe una dintre cele mai aglomerate străzi din capitala Suediei și circa 20 de martori au spus că au văzut cum un bărbat înalt trage câteva focuri de armă și apoi fuge de la locul faptei. Ucigașul a reușit să fugă și să ascundă arma crimei.

Anchetatorii suedezi au anchetat mii de oameni după acest asasinat. Printre aceștia, s-a numărat și Stig Engstrom, care a fost audiat în calitate de martor.

Inițial, în acest caz, a fost pus sub acuzare și condamnat Christer Pettersson, un hoţ mărunt şi toxicoman, identificat de Lisbet Palme. Inculpat în iulie 1989, Pettersson a fost achitat în urma apelului, doi ani mai târziu, din lipsă de probe. Lisbet Palme a murit în 2018, fără să știe cine i-a ucis soțul.

Lisbet și Olof Palme, în anul 1960

Olof si Lisbet Palme 1960 jpg jpeg

Poreclit „Omul Skandia”, deoarece lucrase pentru compania de asigurări Skandia, Stig Engstrom muncea în seara crimei la sediul firmei, aproape de locul crimei. Inițial a fost considerat martor al asasinatului. Engstrom i-a mințit pe polițiști , susținând chiar că a încercat să-l resusciteze pe Palme. Ulterior, s-a aflat că era antrenat pentru folosirea armelor de foc.

Stig Engstrom s-a sinucis în anul 2000, iar anchetatorii suedezi au început să-l ancheteze pentru comiterea crimei 17 ani mai târziu. Nici până acum nu a fost găsită arma crimei.

Misterul asasinării premierului suedez Olof Palme a dat generat multor teorii, mai mult sau mai puțin bizare.

Lider Partidul Social-Democrat din Suedia, Palme și și-a atras ostilitate mai multor oameni de afaceri. De asemenea, pe plan extern, el a criticat invadarea Cehoslovaciei de către sovietici în 1968, războiul din Vietnam și regimul de apartheid din Africa de Sud.

Printre pistele investigate de poliția suedeză s-a numărat și teoria, vehiculată de-a lungul anilor, conform căreia Palme a fost asasinat pentru că s-a opus apartheidului și a finanțat Congresul național african.

O altă teorie a fost aceea că Palme descoperise că o firmă suedeză de armament ar fi dat mită pentru un contract în India. A fost vehiculată și teoria că a fost ucis gruparea militară kurdă PKK, pe care o declarase organizație teroristă.