Misterele Gigantului de la Cerne Abbas încep să fie elucidate jpeg

Misterele Gigantului de la Cerne Abbas încep să fie elucidate

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 13 iulie 2020

Rămășițele de cochilii de melc descoperite în probele de sol colectate din zona Gigantului de la Cerne Abbas, o figurină sculptată într-un deal calcaros din sud-vestul Angliei, sugerează că este puțin probabil ca monumentul să fie preistoric, acesta cel mai probabil datează din perioada Evului Mediu.

O dată exactă a realizării monumentului va fi stabilită la testele ce utilizează luminescența stimulată optic (LSO), o tehnică care determină când mineralele dintr-un sol au fost ultima dată expuse la lumina solară, este așteptată să fie realizată mai târziu în acest an, însă cercetătorii au identificat o specie de melci în probele de sol cunoscută ca fiind ajunsă în Marea Britanie undeva în secolele XIII-XIV.

„Au ajuns aici accidental, probabil în paiele utilizate pentru a împacheta bunurile aduse de pe continent. (...) „Din păcate, acest fapt arată că gigantul este puțin probabil să dateze din timpurile preistorice sau romane, și cel mai probabil datează din timpurile medievale sau mai târzii”,  declară arheologul Mike Allen. Cea mai veche mențiune a Gigantul de la Cerne Abbas a fost înregistrată la 1694, iar tradiția locală consideră figurina de cretă de 55 de metri că fiind un totem al fertilității. Mike Allen a precizat că rămășitele de cochilii de melc testate sugerează că au existat perioade în istoria figurinii când gigantul a fost acoperit de iarbă și de alte forme de vegetație, relatează www.archaeology.org.