Conflicte dintre generaţii png

Ministrul Turismului a semnat la Iaşi un contract de finanţare pentru restaurarea a şase monumente istorice

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 23 ianuarie 2012

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a semnat, vineri, la Iaşi, contractul de finanţare a proiectului "Valorificarea turistică a Ansamblului Mitropolitan Iaşi", în valoare de 48, 6 milioane de lei, 98 la sută din sumă reprezentând fonduri europene, relatează Mediafax.

Contractul a fost semnat de ministrul Elena Udrea şi de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, proiectul vizând restaurarea a şase monumente istorice, respectiv Catedrala Mitropolitană, Palatul Mitropolitan, Biblioteca Ecumenică "Dumitru Stăniloae", Cancelaria Mitropolitană, Căminul monahal Sfântul Gheorghe şi Casa Epivata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La eveniment au fost prezenţi şefii consiliilor judeţene Iaşi şi Suceava, Constantin Simirad, respectiv Gheorghe Flutur, precum şi mai mulţi parlamentari ai PDL Iaşi.

Ministrul Elena Udrea a precizat imediat după semnarea contractului că proiectul este unul important pentru patrimonial cultural şi istoric al României, urmând ca după finalizare ansamblul mitropolitan din Iaşi să atragă 1, 1 milioane de vizitatori anual.

"Sunt şase monumente care vor fi restaurate, beneficiarul fiind Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Avem în România un patrimoniu extraordinar de bogat şi vrem să atragem cât mai mulţi vizitatori. Bugetul proiectului este de aproximativ 11 milioane de euro, din care 98 la sută reprezintă fonduri europene", a declarat ministrul Elena Udrea.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a spus, la rândul său, că aşteaptă acest proiect de doi ani şi jumătate, adăugând că speră ca în 2015 ansamblul să fie inaugurat.

"Toată incinta Mitropoliei va fi o oază de pace şi linişte. A fost greu, însă acum va fi şi mai greu. Vom face licitaţii şi sperăm ca în trei ani să finalizăm investiţia. Poate vom reuşi să facem inaugurarea pe 14 octombrie 2015, de sărbătoarea Sfintei Cuvioasei Parascheva. Vin foarte mulţi pelerini la Iaşi şi vrem să le oferim şi altceva. Nu există alt loc din ţară care să fie vizitat de atâţia oameni, într-o singură zi", a afirmat mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

Ministrul Elena Udrea a sosit la Catedrala Mitropolitană în jurul orei 13.00, însoţită de mai mulţi reprezentanţi ai filialei ieşene a PDL. Momentul semnării contractului fusese anunţat iniţial pentru ora 14.00, însă evenimentul a fost devansat cu o jumătate de oră.

Liderii locali ai PDL, dar şi şeful CJ Iaşi Constantin Simirad afirmau, vineri la prânz, că nu ştiu nimic despre prezenţa Elenei Udrea în oraş.

Surse din cadrul PDL Iaşi au precizat că prin anunţarea în ultimul moment a evenimentului s-a dorit evitarea unor incidente pe parcursul vizitei la Iaşi a ministrului Turismului, în condiţiile în care vineri după-amiază în oraş este programat un miting de protest al sindicaliştilor din educaţie.