Ministrul Culturii doreşte construirea unui amfiteatru antic în zona Cetăţii Histria jpeg

Ministrul Culturii doreşte construirea unui amfiteatru antic în zona Cetăţii Histria

📁 Istorie Urbană
Autor: Redacția
🗓️ 2 iulie 2012

Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a declarat că doreşte construirea unui amfiteatru antic în zona Cetăţii Histria din judeţul Constanţa, unde ar putea fi organizate spectacole de teatru sau concerte, valoarea investiţiei fiind estimată la peste un milion de euro.

"Astăzi (n.r. - duminică) fac un gest simbolic ca ministru al Culturii şi ca arheolog şi vin aici, la Histria, ca unul care a călcat demult pe aceste locuri. Chiar la începutul carierei de arheolog am fost câţiva ani aici fără să fiu specialist în arheologie grecească şi romană. Fac un gest simbolic în calitate de constănţean, anume intenţionez, şi deja am demarat această acţiune ca în bugetul de anul viitor sau poate printr-o mică rezervă de anul acesta, să începem să finanţăm proiectul unui teatru, unui amfiteatru antic, mai bine spus. Este un gest simbolic pentru că prima deplasare pe care o fac în teritoriu în calitate de ministru al Culturii este în judeţul Constanţa, în comuna Istria, la Cetatea Histria", a afirrmat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Cetatea Histria, ministrul Culturii, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că speră ca toate etapele care trebuie realizate până la demararea proiectului să se desfăşoare într-un timp cât mai scurt, astfel încât construcţia amfiteatrului să înceapă cât mai repede.

"Sunt câteva etape care trebuie parcurse. Terenul pe care va fi realizat amfiteatrul a fost trecut la Minister, apoi va trebui să promovăm o hotărâre de guvern pentru a legaliza şi oficializa acest transfer, după care va începe plata proiectului. Sper să se deruleze cât mai rapid analiza şi plata proiectului pentru a putea începe construcţia amfiteatrului", a precizat ministrul Culturii.

Puiu Haşotti a mai spus că turismul cultural trebuie dinamizat şi că prioritatea mandatului său o reprezintă conservarea şi restaurarea monumentelor.

"Ca ministru al Culturii cred că prioritatea pentru România este conservarea şi restaurarea monumentelor deja existente. Prioritar nu înseamnă că este o chestiune exclusivă. De asemenea, cred că turismul cultural şi diplomaţia culturală trebuie să fie dinamizate. Apropo de turism cultural, veţi vedea ce se poate face aici (n.r. - la Cetatea Histria) şi bineînţeles că în acest amfiteatru antic, unde vor avea loc spectacole ale unor trupe autorizate de teatru şi de ce nu şi de operă, de ce nu ar fi şi o Aida aici, văd autocare de turişti care vizitează muzeul, vizitează cetatea şi seara sunt spectatori la o piesă de teatru, la o operă, ceva care să se asorteze foarte bine cu ambientul acesta antic pe care îl avem aici", a mai spus ministrul Culturii.

Amfiteatrul antic va avea o capacitate de minim 800 de locuri, iar investiţia este estimată la peste un milion de euro.

sursa:gandul.info