Mineriada din 13   15 iunie 1990, subiect de teatru jpeg

Mineriada din 13 - 15 iunie 1990, subiect de teatru

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 4 mai 2010

Spectacolul de teatru documentar "Capete înfierbântate", după un text de Michaela Michailov, montat de David Schwartz, ce prezintă evenimentele din 13 -15 iunie 1990, va fi prezentat la Centrul de Introspecţie Vizuală din Capitală, în perioada 5-9 mai, cu acces gratuit, informează instituţia.

Centrul de Introspecţie Vizuală (CIV) prezintă acest spectacol în cadrul unui proiect mai amplu, de cercetare şi performare a istoriei recente, intitulat "13 - 15 iunie 1990". În spectacol, joacă Alexandru Potocean, partea video este semnată de Cinty Ionescu, sunetul, de Cătălin Rulea, iar scenografia, de Adrian Cristea. Spectacolul este regizat de David Schwartz, după un text al Michaelei Michailov. Reprezentaţiile vor avea loc cu acces gratuit, de miercuri până duminică, de la ora 20.00.

Proiectul are la bază metoda documentării prin interviu şi prin arhivarea datelor şi rapoartelor care conţin referinţe la evenimentele din 13-15 iunie. Pe lângă spectacol, va fi prezentată şi o arhivă audio-video informală de interviuri realizate cu actanţi ai evenimentelor, de la liderii mişcării "Piaţa Universităţii" la lideri politici, persoane rănite sau arestate şi mineri.

Spectacolul "Capete înfierbântate" reactivează în conştiinţa publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicaţi în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii şi imposibil de redus la o unică perspectivă, se arată în comunicatul CIV.

"13 - 15 iunie 1990" este un proiect independent şi autofinanţat ce facilitează accesul gratuit atât la spectacolul "Capete înfierbântate", cât şi la arhiva audio-video.