Mine de ocru vechi de 12 000 de ani, descoperite în peșteri scufundate din Mexic jpeg

Mine de ocru vechi de 12.000 de ani, descoperite în peșteri scufundate din Mexic

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 7 iulie 2020

Vestigiile unor mine de ocru, cu o vechime de aproximativ 12.000 de ani, cele mai vechi de pe continentul american, au fost descoperite în interiorul unor peșteri scufundate din Peninsula Yucatan, situată în sud-estul Mexicului.

„Este vorba despre cele mai vechi mine de ocru cunoscute în cele două Americi”, au precizat într-un comunicat reprezentanții Centrului de cercetare a sistemului acvifer Quintana Roo (CINDAQ), o organizație privată care a explorat situl și a făcut aceste descoperiri.

Scafandrii de la CINDAQ înotat mai mulți kilometri prin grote și pasaje inundate care au în anumite zone diametre de doar 70 de centimetri. Ei au constatat că peisajul subteran a fost modificat într-o manieră artificială, ceea ce indică faptul că aceste peșteri, care se aflau în trecut pe uscat, au fost locuite de oameni. Ulterior, s-a stabilit că prezența umană în această zonă datează de cel puțin 10.000 de ani, relatează Agerpres

„Acest proiect a dezvăluit pentru prima dată situri miniere remarcabil de bine conservate, care includ puțuri de extracție, fose, instrumente de excavare și deșeuri", au adăugat exploratorii de la CINDAQ. 

Primele constatări indică faptul că ocrul (o argilă roșiatică) era un pigment mineral foarte apreciat de primii locuitori din regiune, un detaliu care i-a determinat să exploreze acele zone periculoase pentru a îl obține. Elaboratele pasaje subterane ale minelor se aflau în trecut pe uscat, însă au fost inundate în urmă cu aproximativ 8.000 de ani, creând condiții ideale pentru conservarea urmelor acelei activități umane străvechi. 

Foto: CINDAQ