Miloš Jakeš, liderul comunist cehoslovac înlăturat de Revoluția de catifea, a murit la vârsta de 97 de ani jpeg

Miloš Jakeš, liderul comunist cehoslovac înlăturat de Revoluția de catifea, a murit la vârsta de 97 de ani

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 15 iulie 2020

Miloš Jakeš, liderul comunist cehoslovac răsturnat de la putere în 1989 de Revoluția de catifea, a murit pe 10 iulie, la vârsta de 97 de ani. Presa cehă a anunțat că Jakeš a fost înmormântat marți, la Praga.

Fost muncitor devenit om politic, Miloš Jakeš a fost numit secretar general al Partidului Comunist Cehoslovac în decembrie 1987. Doi ani mai târziu, Cehoslovacia a participat la prăbuşirea sateliților URSS din Europa Centrală şi de Est, iar Revoluția de catifea condusă de scriitorul Vaclav Havel a pus capăt la 40 de ani de dictatură comunistă.

Miloš Jakeš a fost înlăturat din funcția de Prim Secretar al Partidului Comunist Cehoslovac la 24 noiembrie 1989. El a fost înlocuit de Karel Urbánek, care a deținut această funcție timp de numai 5 zile (24 – 29 noiembrie), perioadă în care a anulat articolul din constituție care prevedea că Partidul Comunist deținea monopolul puterii în Cehoslovacia, punând astfel capăt de jure regimului comunist din această țară, eveniment produs de facto prin înlăturarea lui Jakeš. 

Vaclav Havel a fost primul preşedinte ales al Cehoslovaciei postcomuniste, stat care s-a scindat în Slovacia şi Republica Cehă în 1993. Havel a murit în 2011.

Foto sus: Miloš Jakeš, în 2006 (sursă: che / Wikimedia Commons)