Milioane de animale erau mumificate în Egiptul Antic jpeg

Milioane de animale erau mumificate în Egiptul Antic

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 9 ianuarie 2012

Milioane de animale erau omorâte ritualic în Egiptul Antic pentru a susține o adevărată industrie a mumificării ce a dus chiar la dispariția unor specii din această regiune. O expoziție de la Muzeul de Istorie Naturală din Washington D.C. arată că aproape niciun animal nu scăpa de această soartă.

Deși animalele de companie mureau din cauze naturale înaintea mumificării lor și unele animale sălbatice erau ținute în temple de către preoți, celelalte animale din Egiptul Antic aveau o viață mai scurtă și mai dură. Multe dintre ele erau crescute doar pentru a deveni mumii votive oferite zeilor, un ritual asemănător aprinderii lumânărilor în biserici.

”Diverși zei aveau diferite totemuri animale sau avatare. În templele acestor zei, oamenii puteau veni pentru a-și depune animalul mumificat într-o catacombă.

Incepută încă de la 3000 î.Hr., această practică a ajuns la apogeu în perioada cuprinsă între 650 și 200 î.Hr.  ”Practic, milioane de animale, precum câini și pisici, erau crescute de preoții templelor și mumificate. De asemenea, și animale sălbatice – precum  Ibisul sacru și babuinul – erau sacrificate, iar asta ar fi putut contribui la dispariția acestor animale din Egipt”, a explicat Melinda Zeder, responsabilul cu expoziția.

Milioane de ibiși și babuini erau mumificate pentru că erau animalele sacre ale lui Thoth, zeul înțelepciunii. Păsările de pradă erau asociate lui Horus, zeul-șoim, iar pisicile erau sacrificate pentru zeița Bastet. Pisicuțele erau cel mai des mumificate deoarece încăpeau mai ușor în containerele speciale. Cercetătorii estimează că milioane de pisici au fost mumificate în perioada apogeului practicii mumificării animalelor. Spre sfârșitul secolului al XIX-lea, aceste mumii de pisici au ajuns să fie vândute pentru agricultură :o companie britanică a cumpărat circa 180.000 de astfel de mumii deoarece, odată pulverizate, ele serveau drept fertilizator.

Sursa:http://news.discovery.com