Mesaje ascunse în zidurile Cazinoului din Constanța jpeg

Mesaje ascunse în zidurile Cazinoului din Constanța

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 27 mai 2020

În timpul lucrărilor de reabilitare Cazinoului din Constanța, în luna mai a acestui an, a fost descoperit un bilet semnat de 16 deținuți politic, ascuns în ziduri. Bucata de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment este datată 31 decembrie 1951, atunci când autoritățile comuniste reabilitau monumentul de pe faleza orașului, distrus în urma bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial. 

Este posibil ca multe alte astfel de mesaje să se afle în continuare zidite în pereții Cazinoului, așteptând să fie descoperite și să își ocupe locul cuvenit în istorie. În consecință, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) va începe un proiect amplu pentru recuperarea memoriei foștilor deținuți politic care au participat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50, informează un comunicat al instituției.

Proiectul își propune reconstituirea biografiilor deținuților politic implicați și redarea cu cât mai mare acuratețe a episodului restaurării Cazinoului din Constanța, la începutul anilor ‘50. Investigația se va finaliza prin redactarea unui Raport asupra celor petrecute în urmă cu șapte decenii, lucrare care va reliefa atât contextul politic, cât și suferința și traumele prin care au trecut cei care au lucrat la reabilitarea Cazinoului din Constanța la începutul anilor ‘50.

De asemenea, IICCMER își propune realizarea unei expoziții permanente consacrate acestui episod, care să includă mărturiile îngropate de deținuții politic în zidurile Cazinoului în anii ’50 și orice alte documente sau piese cu valoare patrimonială sau istorică ce vor fi descoperite pe parcursul lucrărilor de restaurare și reabilitare a construcției, dar și documente relevante, deținute de instituțiile arhivistice din țară.

Foto sus: Arhitectul Ion Cristodulo, care a participat la lucrările de restaurare a edificiului în anii ‘50, la Cazinoul din Constanţa, după mulţi ani (sursă: Arhiva familiei)