Memorialul durerii revine cu o nouă serie de documentare: Generalii martiri jpeg

Memorialul durerii revine cu o nouă serie de documentare: Generalii martiri

📁 Recomandări de film
Autor: Redacția
🗓️ 13 februarie 2015

Sâmbătă, 14 februarie, cunoscutul serial revine la TVR 2cu noi documentare dedicate conducătorilor Armatei Regale care au fost  condamnaţi odată cu instalarea noului regim comunist. Primul episod este difuzat de la ora 16:00, la TVR 2 şi TVR+.

Seria „Generalii martiri” este deschisă de cazul Nicolae Macici. Alături de alți conducători ai Armatei Regale, generalul Macici a fost condamnat la moarte pentru crime de război imediat după instalarea guvernului Petru Groza. El a făcut parte din primul lot de „criminali de război”, care a ajuns în faţa instanţei la 14 mai 1945. Macici şi ceilalţi ofiţerii care deţinuse funcţii în Transnistria şi Basarabia erau acuzaţi că pregătise şi executase masacrul de la Odessa, din 1941.

La 22 mai, în acelaşi an, Nicolae Macici şi 28 de ofiţeri au primit pedeapsa capitală, însă, prin intervenţia Regelui Mihai, sentinţa lor a fost comutată în închisoare pe viaţă.  A fost închis la Jilava, Dumbrăveni şi Aiud, unde a şi decedat la 15 iunie 1950.

Ediţia de sâmbătă a „Memorialului durerii” reface firul roşu al procesului din 1945 şi, împreună cu mărturiile foştilor colegi din închisoare şi ale membrilor familiei sale, arată că verdictul de „criminal de război” a fost o exagerare a autorităţilor comuniste...