Mayașii foloseau un tutun cu efecte halucinogene jpeg

Mayașii foloseau un tutun cu efecte halucinogene

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 12 ianuarie 2012

Arheologii au găsit urme de nicotină într-un vas vechi de 1300 de ani, aceasta fiind prima dovadă fizică a folosirii tutunului de către mayași. Produs în jurul anului 700 d.Hr., în timpul epocii clasice Maya, micul vas era, conform inscripțiilor de pe el, o ”casă a tutunului”.

”Acesta este doar al doilea caz în care analiza reziduurilor arată un vas mayaș ca având același conținut ca cel indiact de hieroglifele inscripționate pe el”, a declarat  Jennifer Loughmiller-Newman de la State University of New York. Ultima descoperire de acest tip – un vas cu cacao--datează de acum 20 de ani Loughmiller-Newman și Dmitri Zagorevski au analizat reziduuri din mai bine de 50 de vase mayașe. ”Niciunul dintre ele, până acum, nu avea urme de nicotină”. Acum însă, cu ajutorul unor analize chimice, cei doi au putut identifica urme de nicotină.

”Probabil că tutunul nu era folosit pentru fumat. Era probabil un produs tip pudră”. Conform cercetătorilor, tutunul folosit de vechii mayași era ”mult mai puternic decât orice plantă crescută în zilele noastre și posibil suficient de puternic pentru a avea efecte halucinogene.” Amestecată probabil cu lămâie, tutunul-pudră ar fi fost mestecat sau adăugat în alcool pentru a obține băuturi mai tari. Pudra era folosită și pentru a ține departe șerpii și pentru a omorâ larvele muștelor.

Sursa:http://news.discovery.com