Matematicianul Alan Turing va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline jpeg

Matematicianul Alan Turing va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 iulie 2019

Alan Turing, matematicianul care a jucat un rol decisiv în spargerea codurilor folosite de mașina germană Enigma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, va apărea pe următoarea bancnotă de 50 de lire sterline, care va intra în circulație la sfârșitul anului 2021. 

„În calitate de părinte al informaticii și inteligenței artificiale, precum și de erou de război, contribuțiile lui Alan Turing au fost de anvergură și deschizătoare de drumuri. Turing este un gigant pe umerii căruia mulți stau în prezent”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, citat de Agerpres.

Mașina electromecanică pusă la punct de Alan Turing, un precursor al computerelor moderne, a jucat un rol cheie în descifrarea codului Enigma, cu care germanii codificau mesajele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În pofida contribuțiilor sale, Alan Turing a fost judecat pentru homosexualitate în 1952, când acest comportament sexual era încă încriminat în Regatul Unit, și a fost castrat prin injecții de estrogen, ca alternativă la închisoare. Alan Turing a murit în 1954, în vârstă de 41 de ani, în urma otrăvirii cu cianură.

Pe lângă imaginea lui Turing, noua bancnotă de 50 de lire (foto jos) sterline va mai include un tabel și o formulă matematică dintr-o lucrare a lui Turing datând din 1936, un desen tehnic al mașinii care a fost utilizată la spargerea codului Enigma precum și un citat al lui Turing cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale, „aceasta este doar o anticipare a ceea ce va veni și doar o umbră a ceea ce va fi”.

Pe actuala bancnotă de 50 de lire (foto sus) figurează inginerul James Watt și partenerul său Matthew Boulton, cei care au dezvoltat și promovat un motor cu aburi la finele secolului al XVII-lea.

bancnota Alan Turing jpg jpeg