Manuel Noriega a murit  Fostul dictator militar al statului Panama avea 83 de ani  jpeg

Manuel Noriega a murit. Fostul dictator militar al statului Panama avea 83 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 30 mai 2017

Manuel Noriega, fostul dictator militar al statului Panama, a murit în noaptea de luni spre marți, la vârsta de 83 de ani.

Fostul dictator panamez se afla în spitalul Santo Tomas din Ciudad de Panama, unde era internat din luna martie ca urmare a unei tumori cerebrale, informează Agerpres.

Noriega fusese operat la 7 martie de o tumoare benignă pe creier într-un spital din Ciudad de Panama, dar a suferit apoi o hemoragie cerebrală. Operat din nou, fostul dictator panamez se afla de atunci în stare critică. Înainte de a fi operat, Noriega fusese eliberat temporar la 28 ianuarie din închisoarea El Renacer, unde executa o pedeapsă pentru dispariția oponenților politici sub regimul său (1983-1989).

Familia sa a cerut în repetate rânduri, fără succes, arestul la domiciliu pentru fostul dictator, care a suferit mai multe hemoragii cerebrale, complicații pulmonare, un cancer la prostată și suferea de depresie.

Manuel Noriega a condus Panama din 1983 până în 1989. Fostul dictator a lucrat îndeaproape cu Agenția Centrală de Informații (CIA) până când a căzut în dizgrație. A fost răsturnat de la putere în 1989, când SUA au invadat Panama și l-au reținut pentru trafic de droguri (foto sus).

Noriega a colaborat cu traficanți de droguri precum celebrul baron al drogurilor columbian Pablo Escobar. Fostul dictator panamez a stat mai mult de două decenii în spatele gratiilor în SUA pentru acuzații de trafic de droguri și doi ani în Franța pentru spălare de bani, după care a fost extrădat în Panama în decembrie 2011.