Manuale școlare sau interese financiare? jpeg

Manuale școlare sau interese financiare?

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 1 august 2018

Într-un articol precedent ne refeream, pe larg, plecând de la un interviu realizat cu directorul Editurii Didactice și Pedagogice, Maria Nistor, la eforturile realizate de această entitate pentru ca elevii să aibă, la timp, manuale pe băncile școlii atunci când va suna primul clopoțel.

Detalii în articolul: Pe ce vor învăţa copii din toamnă? Vor fi manuale? Editura Didactică şi Pedagogică - edituri private: 1-0

Tot atunci spuneam că vom reveni cu amănunte pe această temă, pentru a vedea în ce măsură EDP va câștiga această luptă cu editurile private și va reuși să își respecte promisiunea făcută. De fapt, în lumina noilor evoluții pe subiect, credem că cel mai corect ar fi să considerăm că între editurile private din România și EDP se duce, mai degrabă, un întreg hai să spunem război, fiecare parte câștigând sau pierzând lupte punctuale. 

De exemplu, EDP a câștigat lupta cu editurile private atunci când președintele României a promulgat legea de anulare a OUG nr. 76/2017 declarat neconstituțională de CCR creându-se, astfel, cadrul legal pentru punerea în acord a reorganizării EDP în conformitate cu dispozițiile decizie CCR. Pe cale de consecință, cum era și firesc, EDP a depus (18.07.2018) la Registrul Comerțului o cerere de radiere a EDP ca și societate pe acțiuni, respectiv o cerere de repunere în funcțiune a Regiei Autonome EDP. 

În aceeași zi (18.07.2018) SC Intuitext SRL (divizia de software educaţional a grupului Softwin,) membră a Asociației Editurilor din România, a depus o cerere de intervenție la solicitarea de repunere în funcțiune a Regiei Autonome EDP, fiind blocat astfel, pentru moment, procesul de reorganizare a EDP și, ca efect colateral, activitatea de editare a manualelor școlare. 

Detalii aici: http://portal.just.ro/

Intuitext este o companie specializată în produse educaționale din cadrul grupului Softwin. Aceasta cuprinde Editura intuitext, 5 comunități educaționale on-line (www.admitereliceu.ro, didactic.ro, www.suntparinte.ro, www.olimpiade.ro și www.viitoriolimpici.ro ) și două produse de învățare online (examenultau.ro și scoalaintuitext.ro). În context, în prezent editura are pe piață 15 manuale școlare, fiecăruia dintre acesta corespunzându-i cel puțin un caiet special, respectiv culegeri de exerciții și probleme. 

Nu dorim prin acest articol să atacăm dreptul oricărei societăți comerciale private din România să acționeze prin mijloace legale pentru afirmarea propriilor interese economice legitime. Totuși, este suficient să facem un exercițiu de imaginație (sau chiar să privim realitatea din ultimii ani de la începutul fiecărei luni septembrie) pentru a vedea copiii noștri, ai tuturor, învățând de pe foi volante sau alte materiale aduse de acasă de profesori, din cine știe ce culegeri sau alte materiale, pentru a sesiza gravitatea situației. Poate că ar trebui să nu ne mai gândim la beneficiile strict economice rezultate din editarea manualelor școlare de către entități private și să ne concentrăm strict pe interesul elevilor, care ar trebui să fie unul primordial în această situație. Este primul an în care există șanse reale ca înainte de începerea anului școlar elevii să aibă manuale pe banci (până în prezent au fost livrate Inspectoratelor Școlare Județene manualele pentru trei discipline din trunchiul comun, aferente clasei a VI-a – manualele de Istorie, Geografie și Biologie. De asemenea, manualele de Limba și Literatura Romînă, Informatică și TIC, Biologie, Matematică, Istorie, Georgrafie, Fizică, Educație Tehnologică și Aplicații Practice, Religie – cultul ortodox, Istoria în limba minorității maghiare se regăsesc în format electronic pe site-ul Ministerului Educației Naționale, acestea reprezentând manualele aferete trunchiului comun pentru clasa a VI-a pentru care au existat manuscrise declarate câștigătoare la prima rundă de evaluare. Totodată, manualele retipărite pentru clasele III-V și VII-XII sunt, încă din luna aprilie, în depozitele ISJ/ISMB). 

Cred că ar trebui să dăm o șansă noilor proceduri de editare a manualelor școlare, cel puțin anul acesta, și să facem o evaluare după începerea anului școlar, să vedem dacă este sau nu cazul să mai schimbăm ceva. 

Până la clarificarea situației, am decis să ne adresăm Editurii Intuitext cu un set de întrebări, al căror răspunsuri le vom publica într-un articol următor.