Mai veche decât Marea Piramidă: arheologii au găsit o piramidă care datează de acum 4 600 de ani jpeg

Mai veche decât Marea Piramidă: arheologii au găsit o piramidă care datează de acum 4.600 de ani

📁 Antichitate
🗓️ 4 februarie 2014

Arheologii au descoperit în Egipt o piramidă mai veche decât Marea Piramidă de la Giza. Aceasta are peste patru milenii vechime şi este parte a unui grup de şapte piramide „provinciale“.

Piramida descoperită de arheologi în Sudul Egiptului a avut o înălţime de circa 13 metri şi se presupune că a fost construită cândva în vremea faraonului Huni, care a domnit între 2.635 şi 2.610 î. Hr., sau în vremea lui Snefru, faraon din 2.610 până în 2.590 î. Hr. În prezent, piramida ajunge la o înălţime de aproximativ cinci metri. Ea este inclusă în clasa piramidelor „provinciale“ întâlnite, de obicei, în preajma unor aşezări mai mari, scrie NBCNews.

Spre deosebire de marile piramide ale Egiptului, acestea nu au camere interioare şi nu sunt destinate înmormântării faraonilor. Şase dintre cele şapte monumete au dimensiuni similare, cu o bază de lăţimea 18, 4 metri şi lungimea de 18, 6 metri. Gregory Marouard, liderul acestui proiect, a spus că aceste construcţii au suficiente asemănări încât să se poată presupune că au fost construite după acelaşi plan în aceeaşi perioadă. Pe partea estică a noii piramide descoperite a fost identificat şi un loc unde erau aşezate alimente pentru diversele ritualuri făcute de vechii egipteni. La baza acesteia s-au găsit rămăşiţele unor copii.

Descoperirea şi principiul de construirea a piramidei

Despre existenţa acestei piramide se ştia de ceva timp, dar scoaterea de sub nisip a început abia în 2010 cu echipa lui Marouard. Modelul acesta de piramidă presupune că se ridică începând din centru cu blocuri de piatră, înconjurate de alte două rânduri de blocuri, rezultând o construcţie în trei trepte. Stilul este similar piramidei construite de Djoser (a condus între 2.670 şi 2.640 î. Hr.), primul faraon care a ridicat o piramidă în Egipt la începutul celei de-a treia dinastii din Egiptul antic.

„Construcţia reflectă o anumită grijă şi o expertiză aparte în folosirea blocurilor de piatră în construcţii, iar asta se vede mai ales în aşezarea blocurilor importante“, a mai spus Marouard. Pe pereţii piramidei au fost descoperite şi hieroglife care descriu un papirus, un om aşezat pe un tron, un animal cu patru picioare, o frunză roşie şi o pasăre. „Acestea sunt inscripţii private şi destul de nefinisate şi probabil au legătură cu mormintele copiilor şi bebeluşilor de la baza piramidei“, a mai spus Marouard.

Folosirea acestei piramide se pare că a încetat la circa 50 de ani după ce a fost construită. Atunci, a început munca la Marea Piramidă, iar faraonul Khufu se pare că nu a mai găsit utile astfel de construcţii mici. Mai mult, mutarea a fost şi una strategică, Marea Piramidă fiind mai aproape de Memphis, centrul de interes pentru Egiptul antic şi parte a capitalei Cairo în prezent.

Sursa:www.adevarul.ro