Licio Gelli a murit  Fostul lider al Lojei Masonice P2 avea 96 de ani jpeg

Licio Gelli a murit. Fostul lider al Lojei Masonice P2 avea 96 de ani

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Radu Eremia
🗓️ 18 decembrie 2015

Licio Gelli, fost lider al Lojei Masonice Propaganda Due (P2), a murit marţi, potrivit anunţului făcut de familia sa. În vârstă de 96 de ani, fostul mason a fost implicat de-a lungul vieţii sale în mai multe scandaluri politice şi financiare din Italia, în ultimii 50 de ani, potrivit BBC.

Licio Gelli a fost marele maestru al lojei masonice Propaganda Due (P2), care avea în rândurile sale mai mulţi politicienii de marcă italieni şi personalităţi militare. Grupul PS2 a fost expus în 1981 şi acuzat de consipiraţia împotriva Guvernului, acest grup de masoni având legături apropiate de extremiştii de dreapta şi Mafia Siciliană.    

Gelli s-a născut în 1919 şi a început să activeze în mediul politic prima dată în mişcarea fascistă condusă de Benito Mussolini. În timpul Războiului civil din Spania (1936-1939), a mers în să lupte alături de trupele generalului Francisco Franco.  În anii 60 a devenit mason, iar în 1970 a fondat loja P2. Pe lista celor care au făcut parte din această lojă a figurat în acei ani şi Silvio Berlusconi.  Gelli a fost acuzat că a fost implicat în falimentarea unei bănci care ar  fi avut legături cu Vaticanul. Şeful Băncii Roberto Calvi, cunoscută şi ca „Banca Domnului“, a fost găsit spânzurat sub un pod londonez, în 1982, iar procurorii au declarat că este posibil ca acesta să fi fost ucisă.    

Un alt episod care a făcut vâlvă în anii 80 a fost legat de o explozie care a avut loc într-o gară din Bologna, în urma căruia 85 de oameni a murit. În urma acestui moment Gelli a fost găsit vinovat pentru obstrucţionarea Justiţiei, în acheta tragediei în care au fost implicaţi oameni apropiaţi de Gelli care voiau destabilizarea statului pentru o eventuală lovitură de stat.    

În 1982, Gelli este arestat în Elveţia unde intrase sub o identitate falsă pentru a retrage o parte din fondurile sale. Petece doar un an închisoare, reuşind să evadeze. Următorii patru ani i-a petrecut în Chile. În 1987, a revenit în Elveţia unde s-a predat şi fost trimis în închisoare pentru două luni, însă Justiţia italiană va reuşi extrădarea şi îl va condamna opt ani pentru finanţarea de grupuri teroriste.    

Din 1992, Gelli va fi implicat în numeroase procese unda va primi în primă fază condamnări pentru ca după un timp să fie achitat. Gelli a fost în cele din urmă condamnat la 12 ani de închisoare în 1998, pe care i-a ispăşit sub arest la domiciliu la vila sa, datorită vârstei înaintate. În timpul arestului la domiciliu, a fugit în Franţa, fiind arestat din nou.  

Legătura lui Gelli cu Nicolae Ceauşescu

Gelli s-a intersectat de-a lungul vieţii sale şi cu dictatorul Nicolae ceauşescu. Cei doi ar fi avut afaceri împeună, fiind vehiculată şi ideea că Gelli l-ar fi convins pe Ceauşescu să devină mason. 

Continuarea pe adevarul.ro