Legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, a murit la 102 ani jpeg

Legendarul general vietnamez Vo Nguyen Giap, cunoscut ca „Napoleon cel Roşu”, a murit la 102 ani

Generalul autodidact cunoscut pentru duritate care i-a alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-a forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist a murit astăzi într-un spital din capitala Hanoi. În vârstă de 102 ani, Vo Nguyen Giap era ultimul revoluţionar vietnamez de gardă veche.

Giap a murit vineri seară în spitalul în care a fost internat în ultimii patru ani, a declarat sub anonimitate un oficial guvernamental pentru agenţia de ştiri Associated Press. Ştirea a fost confirmată de o persoană apropiată generalului, însă ambele surse refuză să fie identificate pentru că moartea generalului încă nu a fost anunţată oficial de regimul de la Hanoi. Deocamdată, informaţia lipseşte din media vietnameză, controlată de stat, dar s-a răspândit în spaţiul virtual, scrie AP.

Vo Nguyen Giap este un erou naţional, depăşit în realizări şi prestigiu numai de mentorul său, preşedintele fondator Ho Chi Min, care a condus Vietnamul către independenţă. „Napoleon cel Roşu” a condus o armată bazată pe trupe de gherilă, formată din soldaţi încălţaţi în sandale făcute din anvelope folosite şi care şi-au cărat artileria bucată cu bucată peste munţi. Astfel au înconjurat trupele franceze la Dien Bien Phu în 1954.

Victoria surprinzătoare a armatei în zdrenţe controlate de Giap încă se studiază la şcolile cu profil militar. Ea a dus nu doar la câştigarea independenţei Vietnamului, dar a grăbit căderea regimului colonialist din Indochina. Apoi, în aprilie 1975, Giap a înfrânt guvernul sud-vietnamez, sprijinit de americani, şi a reunit ţara care fusese divizată.

„Niciun alt război de eliberare a popoarelor n-a fost mai aprig sau cauzat atâtea victime precum acest război. Însă am continuat să luptăm pentru că, pentru Vietnam, nimic nu este mai preţios ca independenţa şi libertatea.gen.” a declarat Vo Nguyen Giap, în 2005, într-un interviu acordat AP cu ocazia a 30 de ani de la căderea Saigonului.

Sursa:www.adevarul.ro