Legea care îi permite lui Vladimir Putin să obțină încă două mandate prezidențiale, votată de deputații ruși jpeg

Legea care îi permite lui Vladimir Putin să obțină încă două mandate prezidențiale, votată de deputații ruși

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 25 martie 2021

Deputații ruși au votat, miercuri, o lege care îi oferă lui Vladimir Putin dreptul de a candida pentru alte două mandate prezidențiale, ceea ce i-ar permite președintelui rus să rămână la Kremlin până în 2036.

Această lege concepută pentru a pune „legislația electorală în acord cu noile norme ale Constituției”, conform site-ului camerei superioare a Parlamentului rus, vine după referendumul constituțional din vara lui 2020, relatează Agerpres.

Un amendament controversat votat la referendum permite menținerea la putere a președintelui de 68 de ani, în contextul în care el ar fi fost nevoit, teoretic, să se retragă la finalul mandatului său actual, în 2024.

Limita de două mandate consecutive va exista în continuare, dar „această restricție nu se aplică celor care ocupau postul de șef al statului înainte de intrarea în vigoare a amendamentelor aduse Constituției”, se arată legea votată de deputații ruși, care practic resetează de la zero numărarea mandatelor lui Vladimir Putin.

Ajuns la putere în 2000, Putin s-a retras la sfârșitul celui de-al doilea mandat al său, în 2008, instalându-l la Kremlinul pe premierul său de atunci, Dmitri Medvedev. După un interludiu de patru ani, el a fost reales președinte în 2012.

Foto sus: kremlin.ru