Legaturile de complicitate care i au protejat pe criminalii nazişti jpeg

Legaturile de complicitate care i-au protejat pe criminalii nazişti

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 27 ianuarie 2013

Istoricul german Daniel Stahl a publicat recent cartea „Nazi Hunt:South America's Dictatorships and the Avenging of Nazi Crimes”, în care dezvăluie detalii despre o coaliţie secretă care ar fi protejat timp de zeci de ani criminalii nazişti fugiţi în America de Sud, notează Der Spiegel.

În urma analizării mai multor documente din arhivele europene, dar şi din America de Sud, Stahl a reuşit să pună cap la cap o serie de informaţii ce l-au condus la o concluzie amară:între curţile de justiţie, poliţie, guverne şi administraţiile din mai mai multe state a existat o puternică alianţă ce a împiedicat arestarea foştilor adepţi ai lui Hitler.

Potrivit autorului volumului, motivele pentru care s-a evitat pedepsirea criminalilor nazişti au fost diferite de la naţiune la naţiune. Astfel, dacă în cazul diplomaţilor germani din partea de vest a fost vorba despre solidaritate, în ceea ce-i priveşte pe anchetatorii francezi lucrurile au stat diferit. Temându-se ca propriile colaborări cu regimul nazist să nu iasă la iveal, liderii de la Paris au preferat să păstreze tăcerea şi să nu se implice în această „vânătoare”, a explicat Stahl.

Pe de altă parte, dictatorii din America de Sud au refuzat implicarea în cazurile de acest fel tocmai pentru a nu atrage atenţia asupra crimelor la care guvernele erau complice la vremea respectivă

Astfel, fostul ofiţer SS Gustav Wagner a reuşit să se stabilească în Brazilia şi să se „salveze” din faţa unei extrădări, deşi fusese acuzat de complicitate la uciderea a 152.000 de evrei din lagărul de concentrare Sobibor din Polonia.

De asemenea, Josef Mengele, medicul german supranumit „Îngerul morţii”, a scăpat de pedepsă după ce oficialii francezi şi Interpolul au refuzat să se implice în operaţiunile internaţionale ce vizau arestarea criminalilor nazişti.

În cazul colonelului SS Walter Rauff, care a contribuit la dezvoltarea camerelor de gazare, pedepsa a întârziat să apară după ce chiar mai mulţi membri ai Ministerului german de Externe au ajutat la stabilirea sa în Chile.

Potrivit lui Daniel Stahl, cele trei cazuri nu au fost singulare, sute de nazişti importanţi refugiaţi în America de Sud au reuşit să scape nepedepsiţi pentru faptele comise.

În paginile cărţii sale, istoricul analizează îndeaproape tertipurile utilizate pentru protejarea celor vinovaţi chiar de aceia care, în mod normal, ar fi trebuit să colaboreze în numele justiţiei.

sursa:gandul.info