Lansare ”Marea foame sovietică 1926 1936” la Cluj jpeg

Lansare ”Marea foame sovietică 1926-1936” la Cluj

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 17 octombrie 2011

Vineri, 21 octombrie, are loc lansareaprimelor volume din seria ”Afaceri Orientale” sub egida Academiei Române și a Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca:Marea foamete sovietică, 1926-1936, semnată de Vadim Guzun, și Foametea, Piatiletka și Ferma colectivă-Documente diplomatice românești.

Lansarea are loc la sala de conferințe a Institutului ”George Barițiu” la ora 16.00 și va fi prezentată de prof. dr. Michael Shafir, prof. dr. Vasile Pușcaș și dr. Lucian Nastasă-Kovacs.

Vadim Guzun este doctorand al Academiei Române, jurist şi diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Interesat de formarea regimului stalinist, politici de sovietizare şi relaţiile româno-sovietice, a publicat în coautorat studiul „Foametea din Ucraina în anii 1932-1933-«holodomor»-demersuri de recunoaştere la nivel naţional şi internaţional” şi are în curs de apariţie volumul „Foametea, piatiletka şi ferma colectivă:documente diplomatice româneşti”.

Marea foamete sovietică, 1926-1936reflectă situaţia politică, economică şi socială din URSS, prin prisma documentelor inedite din arhivele diplomatice româneşti şi a celor edite din fostele arhive sovietice din perioada de metamorfozare a imperiului ţarist agrar într-unul totalitar industrial. Volumul tratează cauzele, caracterul şi consecinţele uneia dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX-foametea organizată de regimul bolşevic, în contextul planului cincinal, al colectivizării în masă şi al industrializării accelerate. Reconstituirea evenimentelor aduce o serie de elemente de noutate asupra modului în care foametea a fost utilizată ca instrument politic în procesul de consolidare a sistemului administrativ de comandă sovietic. Lucrarea este dedicată satului românesc de la Est de Nistru.