La aproape patru decenii de la războiul dintre Marea Britanie și Argentina, insulele Falkland au fost deminate jpeg

La aproape patru decenii de la războiul dintre Marea Britanie și Argentina, insulele Falkland au fost deminate

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 noiembrie 2020

Ultimele mine terestre rămase după războiul cu Argentina au fost îndepărtate din insulele Falkland, a anunţat marţi Foreign Office (FCDO), ministerul de Externe britanic. 

Argentina a invadat arhipelagul Falkland din Atlanticul de Sud în 1982, iar Regatul Unit a trimis o forţă expediţionară pentru a elibera acest teritoriu britanic. În conflict şi-au pierdut viaţa peste 600 de militari argentinieni şi 255 de britanici.

Prin eliminarea ultimelor mine, Londra şi-a îndeplinit obligaţiile conform Convenţiei privind Interzicerea Minelor Anti-Personal - nu mai există mine de acest tip pe niciun teritoriu britanic din lume, a precizat FCDO, citat de agerpres.ro.

Programul de deminare finanțat de britanici a început în 2009 şi s-a încheiat cu trei ani mai devreme decât era programat.

Este o realizare uriaşă pentru insule şi trebuie să fim recunoscători echipei strălucite de genişti care şi-au riscat viaţa zi de zi îndepărtând şi distrugând minele terestre, pentru a face (insulele) Falkland sigure', a declarat Wendy Morton, responsabilă pentru Falkland în cadrul guvernului Regatului Unit.