Autor 7819 vizualizări


Ultimele mine terestre rămase după războiul cu Argentina au fost îndepărtate din insulele Falkland, a anunţat marţi Foreign Office (FCDO), ministerul de Externe britanic. 

Argentina a invadat arhipelagul Falkland din Atlanticul de Sud în 1982, iar Regatul Unit a trimis o forţă expediţionară pentru a elibera acest teritoriu britanic. În conflict şi-au pierdut viaţa peste 600 de militari argentinieni şi 255 de britanici.

Prin eliminarea ultimelor mine, Londra şi-a îndeplinit obligaţiile conform Convenţiei privind Interzicerea Minelor Anti-Personal - nu mai există mine de acest tip pe niciun teritoriu britanic din lume, a precizat FCDO, citat de agerpres.ro.

Programul de deminare finanțat de britanici a început în 2009 şi s-a încheiat cu trei ani mai devreme decât era programat.

Este o realizare uriaşă pentru insule şi trebuie să fim recunoscători echipei strălucite de genişti care şi-au riscat viaţa zi de zi îndepărtând şi distrugând minele terestre, pentru a face (insulele) Falkland sigure', a declarat Wendy Morton, responsabilă pentru Falkland în cadrul guvernului Regatului Unit.