La 30 de ani după ultimul caz de difterie din România, boala amenință din nou sănătatea românilor jpeg

La 30 de ani după ultimul caz de difterie din România, boala amenință din nou sănătatea românilor

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 13 noiembrie 2019

La 30 de ani după ultimul caz de difterie din România, există riscul apariției din nou a acestei boli ținând cont că autoritățile din Ucraina au confirmat existența unor focare ale bolii și în regiunile Zakarpattia si Chernivetsika.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţatcă în două regiuni din Ucraina, învecinate cu judeţe din nordul României, au fost confirmate în acest an cazuri de difterie, astfel că se recomandă cetăţenilor română care doresc să călătorească în zonă să se vaccineze împotriva acestei boli. Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informărilor oficiale postate pe site-ul Ministerului Sănătăţii din Ucraina, precum şi pe site-ul guvernului de la Kiev, au fost confirmate cazuri de difterie în anul 2019 în regiunile Zakarpattia şi Chernivtsi, care se învecinează cu judeţele din nordul României. Astfel, se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetăţenii care nu au fost vaccinaţi împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Kiev: +380445009932, +380445009934 şi +380445009935, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefoanele de permanenţă ale Ambasadei României în Ucraina: +380936252717; Consulatului General al României la Cernăuţi: +380932709260; Consulatului General al României la Odessa: +380955412788; Consulatului României la Solotvino: +380682140918. 

Ministerul Sănătăţii cere supravegherea situaţiei de la graniţa cu Ucraina

Ministerul Sănătăţii anunţă că a cerut direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea supravegherii difteriei, după apariţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina 

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, a dispus, încă din 1 noiembrie, direcţiilor de sănătate publică din judeţele Botoşani, Maramureş, Satu Mare, Suceava şi Tulcea intensificarea activităţii de supraveghere a difteriei, ca urmare a comunicărilor privind evoluţia unor cazuri de îmbolnăvire în Ucraina, se arată într-un comunicat de presă transmis de ministerul Sănătăţii. "De asemenea, Ministerul Sănătăţii a cerut INSP să distribuie prin direcţiile de sănătate publică tututror medicilor de familie şi unităţilor sanitare din judeţe definiţia de caz pentru difterie, precum şi obligaţia de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP judeţeană, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT şi va demara ancheta epidemiologică", scrie în comunicatul ministerului. Ministerul Sănătăţii a mai cerut direcţiilor de sănătate publică să evalueze de urgenţă situaţia acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acţiuni de recuperare la vaccinare a copiilor. Ministerul mai aminteşte că singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă şi cu potenţial mortal, este vaccinarea specifică. Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să iniţieze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire. 

Ultimul caz de difterie în România a fost raportat în 1990

În 2017, în Europa au fost raportate 47 cazuri de difterie, o boală pentru care România a intrdus vaccinarea bligatorie în 1960, ultimul caz fiind semnalat în 1990. „Cele mai multe cazuri au apărut la adulţi şi vârstnici. Dintre cazurile cauzate de C. diphtheriae, 65% au fost raportate ca fiind de import. Letonia este singura ţară UE care raportează transmitere indigenă a C. diphtheriae. Difteria cauzata de C. ulcerans a fost raportată de şapte tari; mai mult de jumătate din toate cazurile au fost raportate de Belgia şi Germania. În perioada 2012-2016, au fost raportate 216 cazuri de difterie în UE/SEE, din care 134 au fost cauzate de C. diphtheriae. Numărul cazurilor determinate de C. diphtheriae raportate a crescut, mai ales numărul cazurilor de import“, se menţionează într-un raport postat pe site-ul DSP Olt.