Kievul, «decepționat» de anularea vizitei președintelui Klaus Iohannis în Ucraina  jpeg

Kievul, «decepționat» de anularea vizitei președintelui Klaus Iohannis în Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 23 septembrie 2017

Kievul s-a declarat, vineri, ”decepționat” de anularea vizitei președintelui României, Klaus Iohannis, în Ucraina prevăzută pentru luna octombrie, anulare decisă în semn de protest față de o reformă care limitează cursurile în limbile minorităților naționale în favoarea limbii ucrainene.

”Suntem decepționați de refuzul României de a purta un dialog între lideri și că sunt preferate declarațiile în scopuri de politică internă”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului ucrainean de Externe, citată de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

"În consecință, când am aflat de această lege, am contramandat vizita mea în Ucraina și am contramandat și primirea președintelui Parlamentului, care se anunțase pentru sfârșitul lunii septembrie la mine, dând astfel semnale diplomatice extrem de puternice. Anularea unei vizite prezidențiale e un semnal extrem de puternic", a declarat Iohannis.

Președintele a subliniat că legea educației adoptată în Ucraina contravine bunelor intenții reciproce.

"Într-adevăr, o tematică neplăcută această evoluție din Ucraina cu Legea educației. Am avut prevăzută o vizită în Ucraina pentru luna octombrie a acestui an, o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuții cu președintele Poroșenko. Ultima rundă de discuții am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluția din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunțe partenerii, și noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenții reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităților la educația în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulți români în Ucraina", a afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a precizat că urma să meargă cu președintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulți români ucraineni.

Parlamentul din Kiev a adoptat, în 5 septembrie, o nouă lege a învăţământului prin care vor fi închise şcolile româneşti din Bucovina de Nord, Basarabia de Sud şi Maramureşul istoric. În Ucraina trăiesc circa 400.000 de români, pentru care mai funcţionează circa 85 de şcoli.

Legea a fost dezbătută câteva luni în Ucraina. Asociaţiile româneşti din Bucovina au atras atenţia prin petiţii, adresate atât la Kiev, cât şi la Bucureşti, asupra pericolului distrugerii identităţii naţionale prin închiderea şcolilor în limbile minorităţilor.