Jurnalul interzis de cenzura comunistă  Detaliile Nobelului luat de Emil Palade în 1974 relevate de nepotul savantului după 40 de ani jpeg

Jurnalul interzis de cenzura comunistă. Detaliile Nobelului luat de Emil Palade în 1974 relevate de nepotul savantului după 40 de ani

📁 Istorie recentă
Autor: Sabina Ghiorghe
🗓️ 3 iunie 2016

Pe 10 octombrie 1974, ascultătorii au aflat la postul de radio “Europa Liberă” că savantul George Emil Palade este primul român care a obţinut premiul Nobel. La festivitatea de decernare a premiilor a participat şi o delegaţie română, printre ei fiind şi patru membri ai familiei Palade. Nepotul savantului, prof. dr. Radu Şerban Palade, a notat minuţios tot ce s-a întâmplat la Stockholm, detalii interzise parţial de cenzura comunistă.

Prof. dr. Radu Şerban Palade (Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti), nepot pe linie maternă al marelui savant George Emil Palade (primul român distins cu Premiul Nobel) a participat la Stockholm la decernarea Premiilor Nobel 1974.

A fost unul din cei patru membri de familie care au primit aprobare să fie alături de marele savant în momentul în care a primit distincţia de recunoaştere a valorii, muncii şi geniului. Timp de o săptămână a fost în mijlocul evenimentelor pe care le-a notat minuţios într-un jurnal.

Parte din informaţiile culese la faţa locului şi pozele făcute au apărut la scurt timp în “Tribuna de Cluj”, la solicitarea redactorului-şef D. R. Popescu. Informaţiile interzise de comunişti şi detaliile care nu au încăput în paginile ziarului au fost publicate recent într-o carte. “Jurnal de Nobel 1974” a ieşit de sub tipar, în mai 2016, la Editura Sfera Bârlad în număr de 300 de exemplare.

Premiile Nobel sunt decernate anual începând cu anul 1901, în luna decembrie, la Stockholm. Cinci personalităţi de origine română au fost laureate cu premiul Nobel până în prezent. Este vorba despre fiziologul George Emil Palade, medicul Ioan Moraru, scriitorii Elie Wiesel şi Herta Muller şi fizicianul Stefan Muller. Mai sunt şi alţi români ce au avut şansa de a fi premiaţi cu această distincţie, însă au ratat premiul „la mustanţă”. Este vorba despre inventatorul insulinei, Nicolae Constantin Paulescu, scriitorul Lucian Blaga şi fizicianul Ştefan Procopiu.

CITEȘTE CONTINUAREA AICI