Jumătate dintre bărbaţii europeni sunt rude ale faraonului Tutankhamon jpeg

Jumătate dintre bărbaţii europeni sunt rude ale faraonului Tutankhamon

📁 Egiptul Antic
Autor: Mihaela Stoica
🗓️ 2 august 2011

Aproape 70% dintre britanici şi jumătate dintre toţi bărbaţii vest-europeni sunt înrudiţi cu faraonul egiptean Tutankhamon, afirmă geneticienii elveţieni, citaţi de Reuters.

Pe baza unui documentar realizat pentru Discovery Channel, savanţii de la iGENEA din Zurich, un centru de cercetări genealogice pe baza ADN-ului, au reconstituit profilurile genetice ale tânărului faraon Tutankhamon, care a urcat pe tron la vârsta de nouă ani, pe al tatălui său Akhenaten şi pe cel al bunicului său Amenhotep al III-lea.

Rezultatele au relevat faptul că regele Tutankhamon aparţinea unui anumit grup de profile genetice, cunoscut sub denumirea de haplogrupul R1b1a2, din care fac parte peste 50% din bărbaţii din Europa de Vest, indicând faptul că ei provin dintr-un strămoş comun.

Potrivit  iGENEA, sub 1% dintre egiptenii din zilele noastre fac parte din acest haplogrup.

"A fost foarte interesant să descoperim faptul că el (Tutankhamon, n.r.) aparţinea unui grup genetic din Europa - erau multe alte grupuri posibile în Egipt din al căror ADN ar fi putut să provină", a declarat Roman Scholz directorul iGENEA.

Aproximativ 70% dintre bărbaţii spanioli şi 60% dintre bărbaţii francezi aparţin grupului genetic din care făcea partea acest faraon ce a condus Egiptul în urmă cu peste 3.000 de ani.

"Noi credem că acel strămoş comun a trăit în Caucaz în urmă cu circa 9.500 de ani", a declarat Scholz.

Cercetătorii cred că primele migraţii ale haplogrupului R1b1a2 spre Europa au început odată cu răspândirea agriculturii în jurul anului 7000 î.e.n.

Geneticienii nu au aflat deocamdată cum au ajuns în Egipt strămoşii pe linie paternă ai lui Tutankhamon, venind din regiunile lor de origine.

Savanţii de la iGENEA efectuează deja alte teste ADN pentru a căuta şi identifica cele mai apropiate rude în viaţă ale faraonului Tutankhamon.