Judecata pe fond în procesul lui Alexandru Vişinescu începe astăzi, 24 septembrie 2014, la Curtea de Apel Bucureşti jpeg

Judecata pe fond în procesul lui Alexandru Vişinescu începe astăzi, 24 septembrie 2014, la Curtea de Apel Bucureşti

📁 Comunismul in România
Autor: Redacția
🗓️ 24 septembrie 2014

Începerea judecării pe fond a dosarului lt.-col. (r.) Alexandru Vișinescu, fost comandant al închisorii de la Râmnicu Sărat, este programată pentru astăzi, 24 septembrie 2014, începând cu ora 9.00, la Curtea de Apel București, Secția I Penală, Camera P 134 „Constantin Hamangiu”, Splaiul Independenței nr. 5.

Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014 sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii.Procurorii susțin că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, acesta a săvârșit acțiuni și inacțiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivității reprezentate de deținuții politici încarcerați în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora.

În aprilie 2013, IICCMER anunța că a identificat numeroase fapte cu posibile consecințe de natură penală comise de foşti angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor pe durata exercitării funcțiilor în perioada 1950-1964.

Pe 30 iulie 2013, IICCMER a solicitat Parchetului începerea urmăririi penale împotriva fostului comandant al penitenciarului Râmnicu Săratpentru săvârșirea infracțiunii de omor deosebit de grav. Pe 3 septembrie 2013, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiţie a dispus începerea urmăririi penale față de lt.-col. (r) Alexandru Vișinescu sub aspectul săvârșirii infracțiunii de genocid, acesta fiind acuzat că a supus colectivitatea deținuților politici din Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratamente de natură să conducă la distrugerea fizică a acestora.

Potrivit cadrului legal de funcționare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii științifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept.

Pentru informaţii suplimentare, Vă rugăm să ne contactaţi la e-mail office@iiccmer.rosau la telefon+40 21 316 7565.