Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Situaţia din Afganistan   «oportunitate» pentru China, Rusia şi Turcia de a şi  «extinde influenţa» jpeg

Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: Situaţia din Afganistan - «oportunitate» pentru China, Rusia şi Turcia de a-şi «extinde influenţa»

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 august 2021

Preluarea puterii de către talibani în Afganistan reprezintă "cel mai important eveniment geopolitic" de după criza Peninsulei Crimeea în 2014 şi "o nouă oportunitate" pentru China, Rusia şi Turcia de "a-şi extinde influenţa" în Asia Centrală, a afirmat joi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează agerpres.ro.

Luând cuvântul în Parlamentul European, Borrell a reafirmat necesitatea ca Europa "să discute cu talibanii" pentru a stăvili criza umanitară, dar că aceasta nu înseamnă o recunoaştere diplomatică oficială a regimului taliban.

Situaţia din Afganistan "va avea un impact de mare anvergură asupra securităţii regionale şi internaţionale, este vorba de cel mai important eveniment geopolitic de după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia", în urmă cu şapte ani, a declarat Borrell în faţa europarlamentarilor.

În acest context, "trebuie să ne angajăm în mod activ împreună cu partenerii noştri regionali şi internaţionali (...). Asia Centrală va deveni o regiune mai strategică pentru noi", a declarat şeful diplomaţiei europene.

"Suntem foarte conştienţi de faptul că Turcia, China, Rusia vor avea o nouă oportunitate de a-şi extinde influenţa" în detrimentul Occidentului în Asia Centrală", a avertizat el, îndemnând la întărirea relaţiilor diplomatice europene cu Iranul, Pakistanul şi India.

UE "va trebui că conlucreze strâns cu SUA şi să-şi intensifice eforturile diplomatice pentru a crea împreună cu aliaţii săi un consens în vederea dezvoltării unei abordări comune eficiente" faţă de noul regim taliban, potrivit lui Borrell.

La ora la care ţările occidentale îşi continuă la Kabul operaţiunile de evacuare a cetăţenilor străini, personalului afgan şi familiilor lor, "avem nevoie să stabilim canale de comunicare cu cei care deţin puterea", a mai insistat Josep Borrell.

Perspectiva ca Bruxellesul "să discute cu talibanii", pe care el a prezentat-o marţi, a suscitat emoţie, a recunoscut şeful diplomaţiei UE, însă "trebuie să clarificăm că deschiderea de canale de comunicare nu înseamnă în niciun fel o recunoaştere internaţională politică a talibanilor", a subliniat şeful diplomaţiei europene.

"Aceasta nu este deloc o recunoaştere, este un mijloc de a sprijini ajutorul umanitar pentru Afganistan, întărind totodată asistenţa pentru ţările vecine, astfel ca ele să poată gestiona repercusiunile negative, migraţiile interne, riscul crescut de terorism sau traficul de droguri", a explicat Borrell.

Această intervenţie a lui Josep Borrell intervine cu o zi înainte de o reuniune prin videoconferinţă, vineri, a miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale NATO asupra consecinţelor situaţiei din Afganistan.