Japonia: Cel mai timpuriu vârf al sezonului florilor de cireș din ultimii 1 200 de ani | VIDEO jpeg

Japonia: Cel mai timpuriu vârf al sezonului florilor de cireș din ultimii 1.200 de ani | VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 31 martie 2021

Sezonul florilor de cireș, considerat în Japonia un semn tradițional ce atestă sosirea primăverii, a atins momentul său de vârf acest an la cea mai timpurie dată calendaristică din istoria înregistrărilor de acest tip, care au început să fie realizate în urmă cu peste 1.200 de ani, potrivit unui studiu citat de BBC.

Sezonul florilor de cireș din orașul Kyoto a atins perioada sa de vârf în data de 26 martie, conform datelor colectate de Universitatea din Osaka. Înregistrările din Kyoto legate de acest fenomen datează din anul 812 e.n. și apar în documente și jurnale de la curtea imperială. 

Înflorirea tot mai timpurie a cireșilor în ultimele decenii reprezintă, cel mai probabil, un rezultat al modificărilor climatice, afirmă oamenii de știință. Orașul Kyoto a beneficiat de o primăvară neobișnuit de caldă în acest an.

Florile de cireș, denumite „sakura” în limba japoneză, durează doar câteva zile, însă deschiderea lor este deosebit de importantă în Japonia atât din punct de vedere economic, cât și cultural. Precedentul record fusese stabilit în anul 1409, când sezonul florilor de cireș a atins perioada de vârf în data de 27 martie.

Începând din jurul anului 1800, datele sugerează că perioada de maximă înflorire a cireșilor din Kyoto s-a mutat de la jumătatea lunii aprilie spre începutul lunii aprilie. În acest an, sezonul florilor de cireș a început în Japonia în orașul Hiroshima pe 11 martie, cu opt zile mai devreme decât precedentul record în domeniu, care fusese stabilit în 2004.