Jandarmeria Română: La Valea Uzului nu au existat violențe jpeg

Jandarmeria Română: La Valea Uzului nu au existat violențe

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 7 iunie 2019

Jandarmeria Română a emis un comunicat prin care precizează, fără echivoc, faptul că la Valea Uzului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine.

Comunicatul Jandarmeriei demontează și dezinformările UDMR cu privire la presupusa vandalizare a unor cruci, precizând că nu au fost identificate astfel de situații. 

Responsabilitatea politică și morală a transformării Zilei Eroilor într-un circ etnic aparține în totalitate conducerii și vârfurilor UDMR, care, după ce au transformat subiectul într-unul de scandal electoral, nu au renunțat la provocări pe tema cimitirului internațional, căutând permanent să găsească pretexte pentru ca tensiunea să fie prezentă pe marginea acestui subiect. 

Decizia unor asociații românești de a organiza, cu prilejul Zilei Eroilor (Înălțarea Domnului), o acțiune cu caracter religios, în incinta cimitirului internațional, mergând cu flori și lumânări, a fost speculată imediat de conducerea UDMR, care a decis, inițial, să convoace ad-hoc, fără nicio bază legală, tocmai în data de 6 iunie, o întâlnire a liderilor UDMR din cele două județe (Harghita și Covasna), chiar în proximitatea cimitirului. Însă liderii UDMR au considerat că acest fapt nu este suficient. 

Borboly Csaba, cel mai probabil cu acceptul lui Kelemen Hunor, a decis să organizeze, înainte cu o oră de acțiunea asociațiilor românești, autorizată de Primăria Dărmănești, un lanț uman viu în jurul cimitirului internațional, mizând astfel pe faptul că românii vor fi împiedicați să intre în cimitir. 

Anterior, în 29 mai, Consiliul Local Sânmartin emitea, ilegal, o hotărâre de închidere a cimitirului cu un lacăt amplasat pe poarta cimitirului de Borboly Csaba. Deși hotărârea de consiliu local a fost atacată în contencios administrativ și, implicit, suspendată de drept, niciuna dintre autoritățile îndreptățite (Poliție, Jandarmerie) nu a dispus îndepărtarea lacătului abuziv amplasat de politicienii UDMR. 

După ce presa a semnalat ilegalitatea comisă, UDMR a anunțat că permite totuși vizitarea perimetrului, timp de o singură oră pe săptămână (dar doar cu anunțare prealabilă)! Oare ce cimitir militar al eroilor din lumea aceasta este închis publicului pe timpul zilei? Care ar fi rațiunea pentru care cineva ar lua o asemenea decizie?

IMG 20190606 WA0006 e1559845177287 jpg jpeg

Eveniment incitator creat de unii lideri pentru a atrage prezența cetățenilor minoritari maghiari concomitent cu a celor români, condiție sine-qua-non pentru ciocniri și ură – așa-zisă acțiune de igienizare, în același timp cu comemorarea românească; Foto: facebook.

Fără îndoială, vizita vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, și a altor înalți demnitari ungari, din ziua de ieri, 5 mai 2019, pentru care s-a putut deschide poarta și lacătul cimitirului și în timpul săptămânii, încălcându-se programul stabilit pentru vizitare la Valea Uzului, a fost cunoscută și orchestrată în mod special de UDMR.

În cursul zilei, situația tensionată de la Valea Uzului a fost creată tocmai de lanțul uman și lacătul pus pe poarta cimitirului, ambele girate de UDMR, create special pentru a provoca sensibilitățile naționaliștilor români prezenți la ceremonia de comemorare a eroilor. Fără aceste acțiuni provocatoare pentru care conducerea UDMR trebuie să răspundă în fața legii, nu ar fi existat nici derapajele naționaliștilor români, care trebuie, în egală măsură să răspundă în fața legii. 

Vezi apelul incitator și inresponsabil lansat de Borboly Csaba 

Reamintim că, în data de 6 iunie, Europa sărbătorește Ziua Eroilor, cunoscută drept ZIua Zet (engl. D-Day, ziua debarcării forțelor aliate în Normandia), în care sunt celebrați toți cei care și-au pierdut viața în cea mai mare catastrofă a secolului trecut, al Doilea Război Mondial. 

Pe de altă parte, în Ungaria se dezvoltă încet, dar sigur, cultul personalităților fasciste, precum cel al amiralului Horthy Miklos, renaște societatea ungară militarizată, prin instituirea gărzilor așa-zis civile, care patrulează inclusiv la granița cu România și sunt girate și chiar încurajate conflictele inter-etnice provocate de lideri UDMR aflați în slujba Budapestei.

De asemenea și Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care făcea anumite precizări 

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 6 iunie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și comerțului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó.

În timpul convorbirii, cei doi miniștri au abordat situația de la cimitirul militar internațional din Valea Uzului. 

Șeful diplomației române i-a adresat omologului ungar solicitarea de a transmite un mesaj foarte clar comunității maghiare de a evita confruntările și escaladarea tensiunilor. Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat importanța identificării unor soluții practice care să fie acceptate de întreaga comunitate locală, români și maghiari deopotrivă și a subliniat dreptul neîngrădit al fiecărui stat de a-și comemora eroii îngropați în acest cimitir. 

În același timp, ministrul Teodor Meleșcanu a dat asigurări că sunt luate măsurile necesare pentru a evita escaladarea nedorită a situației, fără a fi necesare intervenții externe neconstructive în acest sens.