Ivan Patzaichin a murit  Fostul campion olimpic avea 71 de ani jpeg

Ivan Patzaichin a murit. Fostul campion olimpic avea 71 de ani

📁 Istoria Sportului
Autor: Redacția
🗓️ 5 septembrie 2021

Canoistul Ivan Patzaichin a murit duminică, la vârsta de 71 de ani, informează Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Ivan Patzaichin era internat de trei luni la Spitalul Elias din Capitală. Fostul canoist suferea de o boală incurabilă despre care familia nu a oferit mai multe detalii. Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur.

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crişan, ca fiul lui Vicol şi Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părinţii săi au decis să poarte numele Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la Bucureşti, viaţa lui s-a petrecut între Mila 23 şi Sulina (unde îşi petrecea vacanţele la bunici) şi, uneori, Tulcea.

În doar un an şi jumătate de la sosirea la Bucureşti, a câştigat prima medalie olimpică de aur la Jocurile Olimpice din Mexic, în octombrie 1968, la proba de canoe 2, 1.000 m, împreună cu Serghei Covaliov. A făcut parte din Clubul Sportiv Dinamo Bucuresti timp de 43 de ani, 18 ani în calitate de sportiv şi 25 ani ca antrenor. Ca sportiv, Ivan Patzaichin a cucerit la Jocurile Olimpice patru medalii de aur (la Mexico City, în 1968, la Munchen, în 1972, la Moscova, în 1980 şi la Los Angeles, în 1984) şi trei de argint (la Munchen, în 1972, la Moscova, în 1982, şi la Los Angeles, în 1984).

Ivan Patzaichin, în 1972 (foto: Comitetul Olimpic și Sportiv Român)

Ivan Patzaichin jpg jpeg

Ca antrenor, a cucerit peste 150 de titluri la Olimpiade, Campionate Mondiale şi Europene. Începând din anul 1968 este Maestru Emerit al Sportului, în 1982 este declarat Maestru Internaţional al Sportului, iar în 1991 a devenit Antrenor Emerit. În anul 1990 i s-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de Platină din partea Comitetului Olimpic Internaţional - cea mai înaltă distincţie a acestui for - fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin.